Lekka zupa kalafiorowa z pęczakiem

Zupa kalafiorowa z pęczakiem idealnie wpisuje się w lekki obiad w upalne dni. Jest pożywna, prosta w wykonaniu i do tego bardzo smakuje dzieciom 🙂

Jak widzicie, kalafiorowi ostatnio nie odpuszczam! To dlatego, że obecnie można kupić ten nasz „swojski”, polski, poczciwy i najsmaczniejszy. Przecież można z niego przygotować tak wiele tanich i prostych w wykonaniu dań, lekkich i smacznych. To jest właśnie jedno z nich – zupa kalafiorowa, która może nabrać charakteru, kiedy dodamy do niej pęczaku. Nie trzeba takiej zupy zabielać ani zagęszczać, pęczak „robi robotę”. Dzięki niemu jest sycąca i jeszcze bardziej wartościowa. W dodatku bardzo smakuje dzieciom. Kto nie wierzy, niech sam sprawdzi! 🙂

Lekka zupa kalafiorowa z pęczakiem

LEKKA ZUPA KALAFIOROWA Z PĘCZAKIEM

Składniki:
1 nieduży kalafior
1/2 szklanki kaszy pęczak
2 marchewki
mały pęczek koperku
3-4 młode ziemniaki

Wykonanie:
Do garnka wlewamy ok. 2 litry Wody.
Kalafiora dzielimy na drobne różyczki. Ziemniaki oraz marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy.
Wrzucamy warzywa oraz koperek do garnka, gotujemy w osolonej wodzie, na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Po tym czasie wsypujemy kaszę pęczak i dalej gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż kasza zmięknie. Gotowe! 🙂

Lekka zupa kalafiorowa z pęczakiem

Tymczasem już niebawem będziecie mogli pobrać mój bezpłatny e-book z przepisami na szybkie i lekkie obiady, które dobrze jest robić latem, kiedy mamy pod dostatkiem sezonowych warzyw, ale mniej chęci na spędzanie godzin w kuchni.

Jeśli nie chcesz przegapić premiery e-booka, zapisz się do newslettera.

Newsletter Wiszniówki

Zapisz się, by otrzymywać niepublikowane wcześniej przepisy prosto do swojej skrzynki:

Dodaj komentarz