Lekkie święta: pieczeń rzymska z żurawiną i słonecznikiem

klops-z-zurawina

Święta to wspaniały czas, obfitujący w tradycyjne dania, których na co dzień nie robimy bo – nie ukrywajmy – niejednokrotnie są już trochę niedzisiejsze: zbyt tłuste i ciężkostrawne. Po obfitej wigilii rozpoczynamy świętowanie właściwe, czyli bogate w śledzie i wędliny śniadania, a potem suty obiad, koniecznie z wyjątkowym daniem mięsnym w roli głównej. Ja patrzę na święta z perspektywy małych brzuszków, które nie są przygotowane na taką dawkę trudnych potraw do strawienia w tak krótkim odstępie czasu. Chciałabym Wam w najbliższych dniach zaproponować alternatywne dania, które nawiązują do tradycji, są wykwintne ale – co najważniejsze – możemy je bezpiecznie podać dzieciom bez obaw, że wywołają u nich bóle brzucha.

Dziś rozpoczynam od dania obiadowego, które polecam na pierwszy lub drugi dzień Świąt. Pieczeń rzymska jest niezwykle prostym w przygotowaniu pieczystym, które najczęściej kojarzymy z jajkiem w środku. Ja upiekłam ją jednak z żurawiną zamiast jajka, a wierzch posypałam słonecznikiem. Ziarna tworzą lekko chrupiącą „skórkę”. Słodkawy smak żurawiny w połączeniu z delikatnym mięsem z indyka jest zachęcający dla dzieci. Co-nieco do chrupania z wierzchu sprawia, że mięso robi się ciekawe i zachęca do degustacji.

Polecam Wam wypróbować ten przepis jeszcze przed Świętami. Jestem przekonana, że wielu z Was sięgnie po niego jeszcze nie raz 🙂

klops

PIECZEŃ RZYMSKA Z ŻURAWINĄ I SŁONECZNIKIEM

Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka (najlepiej z piersi indyka)

2 łyżki żurawiny

1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki słonecznika

1/3 szklanki wody

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki kminku mielonego

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Mięso przekładamy do miski, dolewamy wody i wyrabiamy ręką, by uzyskać gładką konsystencję. Dodajemy wszystkie przyprawy i ziarna oprócz słonecznika.

Dno keksówki smarujemy oliwą i posypujemy jedną łyżką słonecznikowych ziaren. Przekładamy mięso, a wierzch posypujemy kolejną łyżką ziaren słonecznika (można dać więcej, według uznania). Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C stopni. Pieczemy około 30-40 minut.

Smakuje podana zarówno na ciepło, jako danie obiadowe jak i na zimno, jako dodatek do wykwintnego śniadania czy kolacji.

facebook

Dodaj komentarz