Napoje, koktajle Przepisy

Lemoniada Virgin Mojito

Virgin Mojito to bezalkoholowa wersja słynnego, kubańskiego drinka. W ostatnich dniach słońce rozgrzewa nas co najmniej tak mocno, jak na kubańskich plażach, więc dlaczego by nie ugasić pragnienia pysznym mojito? W wersji bezalkoholowej staje się on po prostu lemoniadą, którą w upały mogę pić litrami i nigdy nie mam dość!

Zdradzę Wam rąbek tajemnicy: kilka dni temu przeniosłam się z zakurzonego miasta w piękne, zielone okoliczności przyrody. Intensywna zieleń traw, która zachęcająco rozściela swe dywany w niewielkim sadzie działa na mnie niezwykle inspirująco i odświeżająco. Mnóstwo kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, kiedy patrzę, jak słońce przemieszcza się pośród drzew i oświetla dojrzałe wiśnie, czy  wygrzewa ledwo zaczerwienione dopiero jabłka. Nie zamierzam stąd się ruszać czas jakiś, więc spodziewajcie się na blogu eksplozji kolorowych, letnich przepisów 🙂

Teraz już kończę i wracam na drzewo. Wiśnie wprost z gałęzi smakują wybornie.

lemoniada
lemoniada virgin mojito

 

LEMONIADA VIRGIN MOJITO

(przepis na 1 litr )

Składniki:

3 limonki

2 garście liści mięty (ok.15 listków)

3 łyżki brązowego cukru

woda gazowana (choć ja użyłam niegazowanej)

mnóstwo lodu 🙂

 

Wykonanie:

Limonki kroimy na ćwiartki i przekładamy do dzbanka. Dodajemy połowę liści mięty, wsypujemy cukier i wszystko intensywnie zgniatamy tłuczkiem barmańskim (na przykład takim).  Zalewamy wodą, mieszamy aż cukier się rozpuści. Drugą część liści mięty bardzo drobno siekamy i dodajemy do napoju. Na końcu wrzucamy lód, mieszamy. Podajemy z całymi liśćmi mięty.

mojito virgin
mojito virgin

Przydatny gadżet:

Do siekania ziół, a w przypadku tego przepisu – liści mięty bardo polecam nóż, który nazywa się mezzaluna. Jest to półksiężyc, który oprócz siekania ziół przydaje się też m.in. do krojenia pizzy, siekania czekolady czy warzyw. Model od Vacu Vin ma wygodny uchwyt, który ułatwia pracę z tym narzędziem.

facebook

[FM_form id=”3″]