Literackie pieczarki nadziewane

IMG_2169

Jednym z podstawowych zapachów jesieni jest zapach grzybów. Uwielbiam dania z leśnymi grzybami, jednak mimo rodzinnej tradycji grzybobrania, sama boję się zbierać. Dlatego najczęściej zadowalam się pieczarkami i głównie jesienią “magluję” je na różne sposoby. Smaku pieczarek wyjętych prosto z piekarnika nie da się z niczym porównać. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie przetestujcie poniższy przepis.

Znalazłam go w książce “Kuchnia literacka”, opracowanej przez Jana Tomkowskiego i Barbarę Jakimowicz-Klein. Autorzy tej ciekawej publikacji dowodzą, iż wiele niezwykłych smaków z polskich stołów znalazło swoje odbicie w rodzimej literaturze. Jednym z wielu dowodów jest wiersz Antoniego Słonimskiego “Popiół i wiatr” – oto fragment:

(..)

Był na świetnym obiedzie i jeszcze wspomina

Każdy szczegół kolejno. Śledziki z śmietaną,

Majonezy, pieczarki i klopsiki z lina,

Lecz zapomniał – o wstydzie! – jaką zupę dano.

Grzybową czy szczawiową? Coś się pokręciło..

Wreszcie krzyknął do siebie: “Wiem, zupy nie było!”

 

NADZIEWANE PIECZARKI

(Przepis na 12 sztuk)

Składniki:

12 dużych pieczarek

1 cebula

3 łyżki masła

3-4 łyżki oleju

3 jajka ugotowane na twardo

1 jajko surowe

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2-3 łyżki bułki tartej

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie czyścimy. Delikatnie odcinamy trzonki u nasady, tak by nie uszkodzić kapelusza. Wycięte trzonki oraz gotowane jajka kroimy na drobne kawałki. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła wymieszanej z olejem. Do usmażonej cebuli dodajemy pokrojone części pieczarek oraz jajka, chwilę smażymy i przekładamy do miski. Do masy wbijamy surowe jajko, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, dosypując bułki tartej tyle, by ciasto było spoiste. Gotowym farszem napełniamy kapelusze pieczarek (na wierzchu można położyć grudkę masła).

Pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej pergaminem w temp. 190 C stopni przez około 20 minut. Podajemy na ciepło, z kaszą gryczaną, jęczmienną albo z razowym chlebem.

IMG_2168

 

IMG_2170

 

IMG_2175

Praktyczny gadżet:

Gdy kupimy pieczarki dzień wcześniej, możemy przechować je w lodówce w specjalnym woreczku na grzyby. Dzięki temu zachowają swoją świeżość i sprężystość.

Woreczek do przechowywania grzybów „Stay Fresh” marki Kitchen Craft można kupić TUTAJ:

 

kitchen_craft_woreczek_do_grzybow_jpg

1 Comment

  1. Wyglądają apetycznie 🙂

Dodaj komentarz