Makaron na zimno z pomidorami, mozzarellą i soczewicą

IMG_0698

Makaron na zimno z pomidorami i mozzarellą po raz pierwszy jadam we Włoszech. Tam jak wiadomo lato daje się mocno we znaki, jeśli chodzi o temperatury, więc wszyscy szukają takich posiłków, które będą miłą ochłodą, a nie gorącym i przykrym obowiązkiem. Zakochałam się w tym daniu i wielokrotnie je przygotowuję, kiedy za oknem upał albo gdy potrzebuję lekkiej sałatki z makaronem. Od pewnego czasu do wersji z pomidorami i mozzarellą dodaję jeszcze soczewicę, dzięki czemu smak jest bogatszy, a danie bardziej treściwe.

 

MAKARON NA ZIMNO Z POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I SOCZEWICĄ

(przepis na 3-4 porcje)

Składniki:

½ op. (25 dkg) makaronu dowolnego kształtu

25 dkg zielonej soczewicy

10 szt. mini kuleczek mozzarelli

12 szt. pomidorków truskawkowych

Garść świeżej bazylii (ok. 15 g)

4-5 łyżek oliwy z oliwek

sól do smaku

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy na półtwardo (al dente) w osolonej wodzie, studzimy. Soczewicę gotujemy do miękkości (około 15 minut) z łyżeczką soli i kilkoma kroplami oliwy z oliwek, studzimy. Pomidorki przekrawamy na połówki. W dużej misce łączymy składniki: makaron, pomidorki, soczewicę. Dodajemy kuleczki mozzarelli oraz listki bazylii. Delikatnie mieszamy. Całość polewamy oliwą z oliwek, solimy do smaku. Podajemy na zimno.

 

makaron z pomidorami, mozzarellą i soczewicą
makaron z pomidorami, mozzarellą i soczewicą

3 Comment

  1. Rzeczywiście – pasta na upał idealna! 🙂 Lekka, a jednocześnie pożywna dzięki soczewicy 😉 Fajne danie 😉

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Dzięki 🙂 zapraszam do przetestowania, bo jest naprawdę PYCHA 🙂

  2. świetny pomysł.. muszę niedługo spróbować 🙂

Dodaj komentarz