Maski karnawałowe – czyli chrust inaczej :)

IMG_3955

Szukając inspiracji do zabaw kuchennych z córką, natrafiłam na przepis na te karnawałowe maski. Przypominają w smaku chrust, a ich wygląd zadziwia i intryguje 😉

 

IMG_3955

 

Kolorowe maski karnawałowe to wypiek idealny dla najmłodszych amatorów sztuki kulinarnej. Ciasto przypomina nasz chrust, ale jest prostsze i szybsze w wykonaniu. Kolor maskom nadają barwniki spożywcze, dodane do ciasta przed upieczeniem. Zachęcam do wspólnej zabawy! 🙂

 

MASKI KARNAWAŁOWE

(przepis na 16-18 sztuk)

 

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki pszennej

2 jajka

50 g cukru

50 g rozpuszczonego masła

20 ml białego wina

20 ml wody

skórka otarta z jednej cytryny

kilka kropel esencji waniliowej

szczypta soli

barwniki spożywcze w żelu, dowolne kolory

Olej do smażenia

 

Do ozdabiania:

miód płynny

kolorowe posypki cukrowe

 

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 kulki. Każdą z nich barwimy kroplą barwnika w żelu i dokładnie mieszamy, aż ciasto zabarwi się w całości (trzeba uważać, aby nie dodać za dużo barwnika, bo kolor zrobi się bardzo ciemny). Po zabarwieniu zawijamy każdą kulkę w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Wycinamy z papieru karnawałową maskę, posłuży ona za foremkę 🙂

Wyjmujemy jedną kulkę ciasta, odrywamy kawałek i bardzo cienko wałkujemy, zawijając raz po raz ciasto do środka ( jak na zdjęciu). Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć grubość mniej więcej taką, jak papier. Przykładamy papierową maskę do rozwałkowanego ciasta i nożykiem lub szpatułką wycinamy wzór maski na cieście.

Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej do temperatury ok. 170 C stopni. Kładziemy maski na rozgrzany olej, smażymy krótko (około minuty) z obu stron i odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wystudzone maski ozdabiamy, smarując powierzchnię miodem i posypując kolorowymi posypkami.

 IMG_3940

IMG_3946

IMG_3948

IMG_3947

IMG_3949

IMG_3950

IMG_3951

IMG_3952

Przepis pochodzi z bloga “Giallo Zafferano”, tam też można obejrzeć na zdjęciach “krok po kroku” wykonanie przepisu.

Dzisiaj miałam przyjemność gościć w przedszkolu, gdzie razem z dziećmi ozdabialiśmy właśnie takie maski oraz pączki prosto z pieca (z tego przepisu). Zobaczcie sami, jak dzieci udekorowały swoje maski:

IMG_3966

IMG_3968

IMG_3967

Dodaj komentarz