„Miłosne gniazdka” z pietruszkowo-koperkowym pesto

IMG_4071

Nic już nie jest w stanie powstrzymać rozpędzonej wiosny, która oprócz eksplozji kolorów i zapachów kwiecia, przyniesie zielone połacie zielska wszelakiego. Nie od dziś wiadomo, że takie klimaty sprzyjają miłości.

IMG_4071

Bazylia, oregano i wszelakie byliny rodem z prowansji kuszą swym aromatem, lecz my Polacy nie gęsi, swoje zielsko mamy! Mamy, choć nie zawsze je doceniamy. Natka pietruszki najczęściej ląduje w rosole jako dodatek kolorystyczny, zaś koperkiem ozdabiamy szczyty pagórków z tłuczonych ziemniaków.

Proponuję dziś romans polskiego zielska z egzotycznymi krewetkami, ukryty w gniazdkach spaghetti. Spróbujcie sami, jak smakuje to gorące uczucie i popatrzcie, co się z niego narodziło.

 

 

MIŁOSNE GNIAZDKA” Z PIETRUSZKOWO-KOPERKOWYM PESTO

 

Składniki (dla 2 osób):

 

150 g makaronu spaghetti

40 g natki zieonej pietruszki

10 g świeżego koperku

30 g migdałów blanszowanych, bez skórki

20 g tartego parmezanu

8 szt krewetek

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

papryka ostra w proszku

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Pietruszkę z koperkiem dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski, dosypujemy migdały i miksujemy blenderem na drobniutkie kawałki. Następnie wsypujemy parmezan i dodajemy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy. Gotowe pesto mieszamy dokładnie z nitkami spaghetti.

Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy wraz z ząbkiem czosnku. Wrzucamy rozmrożone wcześniej krewetki i smażymy krótko z obu stron. Pod koniec smażenia posypujemy papryką.

Na talerzu formujemy dwa niewielkie gniazdka z makaronu (najlepiej to zrobić, owijając makaron wokół widelca i przenosząc tak zwiniętą porcję na talerz). Na wierzchu każdego gniazdka kładziemy dwie krewetki, układając je w kształt serca.

IMG_4067

IMG_4069

Dodaj komentarz