Desery Przepisy

Mini banoffee pie z budyniem, czyli deser do wykonania przez dzieci

Dawno już nie było na blogu przepisu na danie, które mogą wykonać dzieci. Czas nadrobić zaległości! Oto urocze “bananowe różyczki” z kajmakiem i budyniem, które zachwycą małych kucharzy i ich podniebienia 🙂

 

 IMG_2607

 

Ten deserek robi się szybko i łatwo, a przy tym jest sporo zabawy. Dzieci uwielbiają mieszanie rękami i dekorowanie, mogą się tutaj wyżyć 🙂 Przepis jest niezwykle prosty: zgniatamy ciasteczka, wykładamy nimi foremki, smarujemy kajmakiem, budyniem i na końcu dekorujemy bitą śmietaną oraz posypujemy kakao. Oczywiście nie obejdzie się bez pomocy mamy w czynnościach takich, jak ubijanie kremówki czy krojenie banana, lecz mimo tego satysfakcja małych kucharzy jest gwarantowana 🙂

Zatem szkoda czasu, bierzmy się do dzieła!

MINI BANOFFEE PIE Z BUDYNIEM

(przepis na 6 porcji)

Składniki :

150 gr ciastek typu digestive (lub podobnych)

80 gr masła

2 niewielkie banany

6 łyżek masy kajmakowej (użyłam gotowej, z puszki)

½ op. budyniu waniliowego

250 ml mleka

250 ml śmietanki kremówki

1 op. usztywniacza do śmietany

kakao do posypania

Wykonanie:

Ciasteczka rozgniatamy na piasek ( u nas w domu rozgniatanie odbywa się przy pomocy tłuczka do mięsa, którym córka “rozbija” ciastka w misce – uwielbia to robić). Dodajemy miękkie masło i mieszamy z okruszkami ciastek, aby masa była lekko zwarta. Gotową masą ciasteczkową wykładamy foremki do tartaletek i wkładamy je do lodówki na około pół godziny.

Banany kroimy w plasterki.

Przygotowujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu, używając połowy składników i wsypując połowę proszku z torebki (można też zrobić po prostu cały budyń i użyć połowę porcji). Studzimy.

Wyjmujemy foremki. Na powierzchni masy ciasteczkowej każdej z foremek rozsmarowujemy po łyżce masy kajmakowej (można użyć więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie). Następnie układamy plasterki banana. Potem nakładamy na banany po 1 czubatej łyżce gotowego budyniu, rozsmarowujemy.

Kremówkę ubijamy z usztywniaczem (nie dosładzamy już śmietanki, bo deser sam w sobie jest słodki). Ubitą kremówkę przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na wierzch deserków.

Na koniec posypujemy kakao. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

 Udanej zabawy w kuchni! 🙂

IMG_2599

IMG_2603

IMG_2608