Mini gołąbki z pieczonym indykiem

IMG_2427

Święta, święta..i po świętach kłopot: co zrobić z pozostałościami ze świątecznego stołu? U mnie na przykład został kawałek pieczonego indyka. W tym roku wzięłam się “za bary” z indyczką w całości. Poszło mi całkiem nieźle, jednak nie udało nam się zjeść takiej ilości mięsa. Tuż przed świętami zaś, z tęsknoty za wiosną kupiłam małą główkę młodej kapusty from Italy. Dzięki temu dzisiaj powstały maleńkie, delikatne gołąbki.

IMG_2427

 Mają na tyle wyrazisty smak, że nie trzeba im żadnego sosu. Są niezwykle soczyste i smaczne. Młoda kapusta rozpływa się w ustach, a jej intensywnie zielony kolor sprawia, że znów chce się żyć 😉

IMG_2405

MINI GOŁĄBKI Z PIECZONYM INDYKIEM

(przepis na około 10 sztuk)

Składniki:

1 mała główka młodej kapusty

100 gr ryżu (woreczek)

200 gr upieczonego mięsa indyczego

1 szklanka bulionu

Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż gotujemy na półtwardo. Kapustę wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Kiedy zaczną odchodzić liście, wyciągamy główkę i zdejmujemy te liście, które swobodnie dają się oderwać, po czym znów wkładamy kapustę do gotującej wody. Po kilku minutach wyciągamy ją i powtarzamy czynność. Musimy uważać, aby nie rozgotować liści, bo nie uda nam się ich zwinąć.

Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Bierzemy pierwszy liść kapusty, nakładamy łyżkę nadzienia i zwijamy w roladkę. To samo robimy z kolejnymi liśćmi. Jeśli nadzienie nam “wychodzi” z gołąbka, można zawinąć w drugi liść.

Gotowe gołąbki wkładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy ciepłym bulionem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C stopni i pieczemy przez około 40 minut. Podajemy tuż po upieczeniu.

IMG_2401

IMG_2416IMG_2409

2 Comment

  1. gołąbków nigdy za wiele 🙂 bardzo dobry pomysł 🙂

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Zgadza się. No to fru! 😉

Dodaj komentarz