Bez glutenu Drugie śniadanie Przepisy

Mini quiche ze szpinakiem i pieczarkami

Szukasz pomysłu na śniadanie? Te wytrawne muffinki w stylu francuskim są pysznym pomysłem na urozmaicenie monotonnego menu śniadaniowego.

W moim magicznym domu wszystko się zdarzyć może. Nawet to, że z mojej foremki na babeczki wyskakuje jajecznica z pieczarkami.

Zróbcie poważne miny, nadchodzą jajomuffiny!

..i to nie byle jaka jajecznica: taka zagraniczna, ze szpinakiem, przypieczona w piekarniku i skropiona śmietaną. Po prostu brak słów, by opisać, gościu znudzony, jajecznicą znużony, jaka to odmienność w tym naszym kuchennym, jajcarnym świecie: niby to samo, a jednak coś lepszego. KinderJajecznica, rzekłbyś: małe, okrągłe i z niespodzianką. Tylko w środku zamiast zabawki – grzyby (mam nadzieję, że nie stare), może nazwijmy je: pieczary (ta nazwa przywodzi mi na myśl wyprawę w nieznane do tajemniczej jaskini) i zielenina kojarzona z dziećmi, a dokładniej: z ich charakterystyczną reakcją na jej widok. Wypisz, wymaluj, kinderdanio z tej naszej jajecznicy 🙂

MINI QUICHE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

(przepis na 12 sztuk)

Składniki:

200 g pieczarek, jak najmniejszych

100 g świeżych liści szpinaku

1 ząbek czosnku

4 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka masła

4 łyżki oleju słonecznikowego

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczarki dokładnie szorujemy i kroimy na połówki (lub, jeśli są większe, na grube plastry).

Na patelni rozgrzewamy masło z dwoma łyżkami oliwy, wyciskamy ząbek czosnku i podsmażamy dwie minuty. Następnie dodajemy umyte liście szpinaku, ustawiamy niewielki ogień i smażymy około 5 minut czekając, aż liście “zwiędną” i zmiękną, lecz nie stracą jędrności i koloru, a płyn odparuje (jeśli po tym czasie płynu będzie nadal sporo, to po prostu go odlewamy). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Pokrojone pieczarki smażymy na osobnej patelni z dwoma łyżkami oleju przez 5-7 minut. W niewielkiej misce skłócamy jajka ze śmietaną.

W większej misce łączymy wszystkie przygotowane wcześniej składniki, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Nagrzewamy piekarnik do 190 C stopni. Foremki na babeczki lub muffinki wypełniamy mieszanką do 2/3 wysokości (można wcześniej posmarować tłuszczem, ale mnie udało się wyjąć babeczki z formy bez problemu, mimo że foremka nie była posmarowana). Pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

[FM_form id=”9″]