Ciasta i Ciastka Przepisy Zdrowe słodycze

Mocno śliwkowy piernik z kaszy jaglanej

Ciężki, wilgotny, czekoladowy piernik z kaszy jaglanej. Nie zawiera cukru. Można się nim bezkarnie objadać nie tylko w święta 🙂

Moje dzieci bardzo lubią pierniki i pierniczki. Ten piernik z jaglanki spotkał się ze szczególnym zachwytem: korzenny i wilgotny, przepełniony suszonymi śliwkami i przełożony powidłem w smaku niczym nie ustępuje klasycznym piernikom. Coś czuję, że to ciasto będzie gwiazdą na naszym tegorocznym świątecznym stole 🙂

piernik3

ŚLIWKOWY PIERNIK Z KASZY JAGLANEJ

(przepis na tortownicę o średnicy 20 cm)

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej

100 g daktyli

szczypta soli

¾ szkl. gorzkiego kakao do wypieków

2 jajka

4-5 łyżek oleju roślinnego

½ szkl.mleka

½ szkl. miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki przyprawy do piernika

200 g suszonych śliwek

2-3 łyżki powideł śliwkowych

Wykonanie:

Kaszę gotujemy wraz z daktylami w 2 szklankach wody, z dotatkiem szczypty soli. Kiedy kasza zmięknie i całkowicie wchłonie wodę, zdejmujemy z palnika i studzimy.

Suszone śliwki kroimy na drobniejsze kawałki.

Wystudzoną masę jaglaną przekładamy do większej miski, dodajemy resztę składników(poza suszonymi śliwkami) i dokładnie blendujemy, do uzyskania w miarę gładkiej masy. Dodajemy kawałki śliwek, mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni. Czas pieczenia to ok. 40-45 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy. Kiedy będzie już całkowicie zimne, przekrawamy je na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłem, przykrywamy drugim. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

piernik1

[FM_form id=”7″]