Muffinki gruszkowo-orzechowe

IMG_3871

Na ten przepis natrafiłam, poszukując w sieci niebanalnego połączenia smaków w muffinkach. Zaciekawiła mnie przede wszystkim prostota wykonania. Dodałam jeszcze swoje “trzy grosze” i efekt jest nad wyraz zadowalający 🙂 Przy okazji podzielę się z Wami moim kuchennym odkryciem.

 
 

 
IMG_3871

 

 

Moja córka bardzo lubi babeczki i muffinki, ale spostrzegłam, że pieczemy je dość rzadko. Dlaczego? Zawsze łatwo upiec po prostu ciasto 🙂 Dodatkowo przy muffinkach i babeczkach jest troszkę bałaganu. Nie lubię momentu przekładania surowego ciasta do papilotek, bo ciężko przy tym zachować idealną czystość: zawsze gdzieś z boku kapnie niechciana kropla ciasta albo krzywo nałożona porcja masy wyleje się za papilotki i później, po upieczeniu babeczki czy muffinki wyglądają na niedopracowane, zwłaszcza pod względem estetycznym. Dążąc do precyzji, odkryłam sprytny kuchenny gadżet: szpatułkę w kształcie palca 🙂 Dzięki jej podłużnemu kształtowi można szybko i dokładnie napełnić papilotki, ba! Nawet mogą to zrobić dzieci i naprawdę nic się nie wylewa poza miejsce docelowe. To bardzo praktyczna rzecz, polecam. Taką szpatułkę możecie kupić w Sklepie “Radosna Kuchnia” – tutaj.

 batterfinger_lr1

 

 

 

 

MUFFINKI GRUSZKOWO-ORZECHOWE

(przepis na ok. 25 sztuk)

 

Składniki:

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

½ szkl. mąki pszennej

¾ szklanki cukru

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

½ szklanki jogurtu naturalnego

½ szklanki oleju rzepakowego

1 jajko

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1-2 dojrzałe gruszki

½ szklanki posiekanych orzechów

 

na posypkę:

½ szklanki posiekanych orzechów

3-4 łyżki brązowego cukru

 

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 230 C stopni. Formę do pieczenia wykładamy papilotkami.

Przygotowujemy posypkę: na suchej patelni prażymy posiekane orzechy przez około 5-7 minut, cały czas mieszając by się nie przypaliły. Następnie wsypujemy cukier i karmelizujemy około 3-4 minut.

Gruszkę obieramy i kroimy na drobne kawałki.

Do miski wsypujemy składniki suche: obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól, mieszamy.

Do osobnej miski wlewamy jogurt, olej, jajko i ekstrakt z wanili, mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Przesypujemy składniki suche do mokrych i krótko mieszamy – tylko do połączenia składników. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy oraz kawałki gruszki, lekko mieszamy.

Gotowe ciasto nakładamy do papilotek (najlepiej przy pomocy wąskiej szpatułki) mniej więcej do ¾ wysokości. Każdą babeczkę posypujemy po wierzchu skarmelizowanymi orzechami.

Wkładamy formę do rozgrzanego wcześniej piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 175 C stopni. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i..zajadamy! 🙂

IMG_3845

IMG_3850

IMG_3869

IMG_3865

Moje inspiracje:

Bazowałam na tym przepisie, wprowadzając kilka swoich modyfikacji.

Dodaj komentarz