Muffinki z jagodami, miodem i polewą jogurtową

muffinki z jagodami

Babeczki i muffinki to wypieki, które mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ciekawa jestem, do której z grupy Ty należysz? Choć mają specyficzny smak, to ja jestem zdecydowaną wielbicielką tych okrągłych, uroczych ciast z kremem (lub bez). W mojej rodzinie należę tym samym do mniejszości. Panuje u nas opinia, że muffinki to po prostu takie „buły”. Aby zaradzić wrażeniu zjadania suchej „buły”, staram się dekorować moje babeczki czy muffinki jakimś ciekawym kremem lub polewą.

Klasyczne kremy do babeczek to połączenie cukru i masła. Ja nie jestem w stanie przełknąć takiego kremu, dlatego wykończyłam moje muffinki czymś dużo lżejszym: polewą z jogurtu greckiego. Bardzo dobrze komponuje się z jagodowym wnętrzem.

Serdecznie zapraszam Was na urocze „pieguski” 🙂

muffinka z jagodami

MUFFINKI Z JAGODAMI, MIODEM I POLEWĄ JOGURTOWĄ

(przepis na około 26 sztuk)

Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka miodu

1 szklanka mleka

3 jajka

1/2 kostki masła (100 g)

2 łyżki oleju

1 łyżeczka pasty waniliowej, aromatu waniliowego itp.

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 szklanki leśnych jagód

polewa:

1 mały kubeczek jogurtu greckiego (150 ml)

2 łyżeczki cukru pudru

ok. 1/2 szklanki jagód do dekoracji

Wykonanie:

Jajka mieszamy z miodem, rozpuszczonym i schłodzonym masłem oraz olejem. Dodajemy umyte jagody i delikatnie mieszamy.

W osobnej misce łączymy składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wlewamy wymieszane składniki mokre wraz z jagodami i krótko mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką), tylko do połączenia składników.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 150 C stopni przez ok. 15 minut (do tzw. suchego patyczka).

Przygotowujemy polewę: jogurt mieszamy dokładnie z cukrem. Smarujemy polewą wierzch babeczek, a następnie ozdabiamy je świeżymi jagodami.

 

muffinki w pełnej krasie

muffinka

facebook

 

Praktyczny gadżet:

Do przygotowywania muffinek i babeczek przydatna będzie dobra trzepaczka czy też rózga (każdy nazywa to akcesorium po swojemu). Ciasta tego typu nie miksujemy mikserem, ale właśnie mieszamy ręcznie. Oto dwie „pomocnice” do ręcznego kręcenia ciasta, które ostatnio wpadły mi w oko:

Pierwsza to podłużna, silikonowa trzepaczka marki Cuisipro. Druty trzepaczki zostały pokryte skręconym silikonem, dzięki czemu mieszanie jest szybsze i bardziej efektywne.

Taką trzepaczkę można kupić TUTAJ:

cuisipro-trzepaczka-silikonowa-skrecana-cuisipro

Drugą propozycję kieruję do osób, które mają już bardzo mało miejsca w swoich szafkach i szufladach kuchennych na kolejne akcesoria. Oto dwa narzędzia w jednym: trzepaczka wraz z pędzelkiem, ukrytym w rączce.  Pędzelek przyda się do nakładania polewy na muffinki.

Trzepaczkę z pędzelkiem marki Tomorrow’s Kitchen można kupić TUTAJ:

trzepaczka-z-pedzelkiem

 

Dodaj komentarz