Ciasta i Ciastka Przepisy

Najlepszy na świecie sernik na zimno w 10 krokach

Ty też możesz zrobić najpyszniejszy na świecie sernik na zimno!

 IMG_0899

 

Myślisz, że sernik to nie jest wypiek dla Ciebie? Nawet wersja na zimno nigdy za dobrze Ci nie wyszła? Nie zadowalaj się ciastem z torebki, zbierz siły i zawalcz o najpyszniejszy na świecie sernik z truskawkami (tak o nim mówią Ci, co go próbowali). Wystarczy, że krok po kroku wykonasz poniższy przepis.

Dasz radę, wierzę w Ciebie! 🙂

Z dedykacją dla Agi W 🙂

 

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

(przepis na tortownicę o średnicy 23 cm)

Składniki:

biszkopt:

2 jajka

5 łyżek cukru

1 cukier waniliowy

4 łyżeczki mąki pszennej

1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

nasączenie:

1 saszetka czarnej herbaty

sok z ½ cytryny

2 łyżeczki cukru

masa serowa:

60 dkg twarogu sernikowego (z wiadereczka)

10 dkg serka mascarpone

2 łyżki kwaśnej śmietany

15 dkg cukru

1 cukier waniliowy

sok z 1 cytryny

1 małe opakowanie żelatyny (20 gr, 6 łyżeczek)

wierzch:

około ½ kg truskawek

2 galaretki truskawkowe

Wykonanie:

Zacznijmy od momentu, w którym dopiero planujemy zrobienie sernika i idziemy na zakupy. Bardzo ważne jest, aby kupić DOBRY ser twarogowy. Nie żałujcie złotowki lub dwóch więcej za lepszy ser, bo właśnie w nim tkwi sukces.

Aby praca nad sernikiem przebiegła sprawnie, polecam wykonać ją według następujących kroków:

Krok 1:

Do miseczki wlewamy 500 ml wrzątku. Wsypujemy dwie galaretki truskawkowe. Czekamy kilka chwil, aby żelatyna zmiękła, po czym mieszamy przez cały czas aż do momentu, kiedy płyn będzie idealnie przejrzysty, bez żadnej grudki. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Krok 2:

Parzymy herbatę w szklance wody. Po kilku minutach dodajemy sok z ½ cytryny oraz cukier, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3:

Przygotowujemy biszkopt: dno tortownicy smarujemy niewielką ilością masła. Nastawiamy piekarnik na 190 C stopni. Oddzielamy białka od żółtek, białka przekładamy do misy i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po jednej łyżce cukier, następnie cukier waniliowy oraz żółtka. Kolejno dosypujemy po łyżeczce mąkę pszenną, następnie mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy tortownicę z upieczonym biszkoptem i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4:

Do miseczki wlewamy niewielką ilość wrzątku (około 100 ml). Wsypujemy żelatynę i nie przerywając bardzo intensywnie mieszamy aż do momentu, kiedy żelatyna zupełnie się rozpuści. W tak małej ilości wody ciężko to dokładnie stwierdzić, najlepiej rozpoznać ten moment po charakterystycznych “bąbelkach”:

IMG_0848

Krok 5:

Do misy miksera wkładamy twaróg wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy sok z cytryny. Wszystko ucieramy bardzo dokładnie na gładką masę (około 5-7 minut). Następnie dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę, nadal ucieramy przez kolejne 5 minut. Na koniec wlewamy cienką strużką rozpuszczoną właśnie żelatynę, cały czas ucierając. Może się wydawać, że masa automatycznie zrobiła się grudkowata, jednak tym się zupełnie nie przejmujemy, tylko miksujemy ją sobie jeszcze jakieś 5 minut 🙂

IMG_0852

Krok 6:

Biszkopt już ostygł, możemy więc go naponczować. Bierzemy łyżkę stołową i polewamy biszkopt z każdej strony przyrządzoną wcześniej herbatą.

Krok 7:

Na mokry biszkopt przekładamy masę serową, wyrównując wierzch łyżką. Tortownicę wraz z masą wkładamy do lodówki na ½ godziny.

Krok 8:

Kiedy sernik się chłodzi, przygotowujemy truskawki: odrywamy szypułki i przekrawamy owoce na połówki (lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże). Sprawdzamy konsystencję galaretki, która powinna już być zimna. Wyczekujemy momentu, kiedy płyn zacznie lekko gęstnieć (z podkreśleniem słowa: lekko). Wyjmujemy tortownicę i układamy na niej truskawki, połówkami do środka, tworząc okręgi. Wkładamy do lodowki na następne ½ godziny.

IMG_0896

Krok 9:

Będziemy teraz polewać sernik galaretką, nie wyjmując już tortownicy z lodówki. Aby galaretka nie zrobiła nam szkód wizualnych na naszym serniczku, lejemy ją cienką strużką najpierw na łyżkę, którą trzymamy nad tortownicą. Wówczas płyn rozleje się w tortownicy powoli i równomiernie. Nie powinien też wypłynąć bokami, ponieważ wogóle nie poruszamy tortownicą i jest duża szansa, że szybciej zastygnie niż znajdzie nieszczelne miejsca 🙂

Krok 10:

Gotowy sernik chłodzimy w lodówce przez conajmniej 5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

IMG_0900

IMG_0910

IMG_0913

IMG_0916

Trudne? 😉

facebook