Nuggetsy z kalafiora – zdrowa przekąska na drugie śniadanie

drugie sniadanie do szkoly

Właśnie rozpoczął się wrzesień, a wraz z nim czas dylematów: co spakować dziecku na drugie śniadanie? U mnie zwykle pomysły na zawartość śniadaniówki namnażają się we wrześniu, by lekko wyhamować już w październiku, a w listopadzie dopada mnie totalny marazm i jedyne, co mi przychodzi do głowy, to kanapka. Dobra kanapka nie jest zła i nie mam nic przeciwko, ale.. tu chodzi o coś innego:

 Moja córka jest szczęśliwą posiadaczką własnych drobniaków w portfeliku, więc teoretycznie jest w stanie kupić sobie sama np. chipsy w automacie. Ja jednak chciałabym, by przekąski ze śniadaniówki deklasowały te z automatów. Z doświadczenia wiem, że dzieci naprawdę lubią chrupnąć coś świeżego, jeśli akurat mają pod ręką. Dlatego warto wrzucać im do pudełek śniadaniowych co-nieco do przegryzania na przerwach i wcale nie muszą to być wymyślne rarytasy: ot, ćwiartka jabłka, rodzynki, orzechy, rzodkiewki, ogórki pokrojone w paski.. czyli coś zdrowego, co zawsze znajdzie się w lodówce.

Z okazji początku roku szkolnego pokusiłam się o przygotowanie czegoś specjalnego: są to mini-kotleciki z kalafiora w formie tak lubianych przez dzieciaki nuggetsów. Jeśli Twoje dziecko lubi kalafiora, to i tego rodzaju „nuggetsy” będa mu w smak. Jeśli więc został Ci  kawałek kalafiora z obiadu, to wykorzystaj go do przyrządzenia takich przekąsek a zobaczysz, jak prosto się je robi j jak potrafią zaskoczyć smakiem.

nuggetsy z klafiora

 

NUGGETSY Z KALAFIORA 

(przepis na około 10 sztuk)

Składniki:

300 g ugotowanego kalafiora

80 g ulubionego sera żółtego

30 g płatków jaglanych

10 g bułki tartej + odrobina do panierowania

1 ząbek czosnku

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

 

Wykonanie:

Kalafiora miksujemy blenderem na gładką masę. Wyciskamy czosnek przez praskę, wbijamy jajko, dodajemy sól, płatki jaglane i bułkę tartą. Ser kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Powinna powstać w miarę gęsta masa, z której można ulepić kotleciki. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze łyżkę bułki tartej.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy łyżkę masy, formujemy płaski, okrągły kotlecik i obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blasze i pieczemy w temp. 200 C stopni przez około 20 minut, do zrumienienia. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrze się chrupią na drugie śniadanie:)

nuggetsy

sniadaniowka z nuggetsami

facebook

Praktyczny gadżet:

Pojemnik na drugie śniadanie „Słoń” marki Boon to najpraktyczniejsza śniadaniówka, z jaką do tej pory się zetknęłam.  Posiada praktyczne przegródki, które umożliwiają transport różnych drobnych przekąsek. Pojemnik Trunk Boon można kupić TUTAJ:

Pojemnik lunchbox słon1

Przepis dodaję do akcji:


Zdrowe Lunch Boxy

4 Comment

  1. Takich jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję.

    1. Serdecznie polecam! 🙂

  2. A czy zamiast jaglanych można dodać owsianych płatków?

    1. Oczywiście! 🙂 Możesz użyć dowolnych płatków, ja wykorzystałam jaglane bo akurat takie miałam pod ręką 😉

Dodaj komentarz