Pancakes z gorącym musem śliwkowym

pancakes

Początek września to dla mnie symboliczny początek jesieni.  Wraz z rozpoczęciem szkoły zmienia się znowu rozkład dnia całej rodziny: młodzież idzie do szkoły, młodsza młodzież – do przedszkola, a pozostali muszą zaplanować w swoich codziennych obowiązkach przywożenie i odwożenie tejże młodzieży tu i ówdzie 😉 Jednak mimo tych utrudnień cieszę się tym wrześniem właśnie dlatego, że jest to kolejny początek, a ja lubię zmiany. Zawsze wnoszą coś wartościowego do codziennej, życiowej rutyny. Każde otwarcie niesie ze sobą niespodziankę, niewiadomą, której odkrywanie może być wzbogacającym doświadczeniem. Już sama świadomość istnienia tego niewiadomego (jak to będzie w tym roku? co  tym razem się zmieni?) wywołuje u mnie dreszczyk emocji.

Młodzież jednak rozpoczyna swe powroty z mieszanymi uczuciami: radość przeplata się „z pewną taką nieśmiałością” . Myśl o spotkaniu z dawno nie widzianymi kolegami i koleżankami wywołuje przyspieszone bicie serca i lekkie zdenerwowanie, a napięcie rośnie z każdą minutą, która zbliża ich do „godziny zero”. Obserwuję ich z lekkim rozrzewnieniem i odrobinę im zazdroszczę gdy uświadamiam sobie, że te emocje są definitywnie już za mną. To, co mogę zrobić najlepszego w takiej chwili, to wprowadzić rozluźnienie do tej napiętej sytuacji, poprzez zaserwowanie na stół czegoś ekstra. Puchate pankejki polane świeżo ugotowanym, nieco kwaskowatym ale tak obłędnie pysznym musem ze śliwek węgierek wpisują się idealnie w tą wyjątkową sytuację. Szerokie uśmiechy na twarzach i oblizane wielokrotnie palce świadczą o tym, że to będzie dobry dzień!

pancakes 2

 

PANCAKES Z MUSEM ŚLIWKOWYM

Składniki:

(na pancakes)

1 szklanka mleka

1/2 szklanki kefiru

1 jajko

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

4 łyżki syropu z agawy

1/3 szklanki oleju

(na mus):

1/2 kg śliwek węgierek

1/2 szklanki wody

1 łyżka syropu z agawy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na pancakes wsypujemy do miski i energicznie mieszamy rózgą/trzepaczką, aż połączą się w jednolite ciasto. Rozgrzewamy patelnię teflonową lub ceramiczną i smażymy beztłuszczowo, nakładając po łyżce ciasta. Wystarczy kilkanaście sekund z jednej i z drugiej strony, by pancakes się upiekły. Z podanej porcji ciasta powinno udać się usmażyć około 30 pankejków.

Przygotowujemy mus: umyte i wydrylowane śliwki przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą, dodajemy syrop z agawy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około kwadrans. Następnie miksujemy blenderem na gładki mus.

Gotowe pancakes polewamy jeszcze gorącym musem.

pancakes 3

facebook

 

Dodaj komentarz