Panjabi chana, genialna ciecierzyca – jai ho!

IMG_0417

Nazwa tych białych kuleczek zawsze mnie rozśmieszała. Cieciorka – specjał dla potworka. Musimy być rodzinką niezłych potworków, bo bardzo nam wsmak jej smak 🙂

 

Dzisiaj zaprezentuję pannę cieciorkę w odsłonie – jai ho! – indyjskiej. Uważam, że to najbardziej genialna kompozycja przypraw, z jakimi miałam okazję jeść te – jai ho! – pyszne groszki.

IMG_0417

Koniecznie spróbujcie, długo nie zapomnicie tego smaku.
 

 

I need you, gonna make it

I’m ready, so take it!

 

Ze specjalną dedykacją dla Moni, jedynej osoby jaką znam, która potrafi porozumiewać się ze światem w języku milionera z ulicy 🙂

 

PIKANTNA CIECIERZYCA Panjabi chana

(dla 2 osób)

Składniki:

300 gr ciecierzycy

4 łyzki oleju

1 łyżeczka masła

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka soku z cytryny

1/2 szklanki  zielonej cebulki dymki, drobno pociętej

2 ząbki czosnku

przyprawy:

po ½ łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, kolendry, kuminu (kminu rzymskiego), pieprzu cayenne, imbiru, soli

 

Wykonanie:

Ciecierzycę namaczamy przez noc, następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). W moździerzu rozgniatamy czosnek wraz z resztą przypraw. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem, podsmażamy ok. 3 minuty. Wsypujemy ciecierzycę, mieszamy. Dodajemy koncentrat wraz z sokiem z cytryny. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu kilka minut. Na końcu wsypujemy cebulkę, mieszamy. Podajemy z pieczywem.

 

IMG_0402

Jai ho! 🙂

IMG_0408

 

Moje inspiracje:

Wzorowałam się na przepisie „Pikantna ciecierzyca”, pochodzącym z książki pt. „Podróżnik w kuchni” Vicky Smirli.

Dodaj komentarz