Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów

pasta1

Są takie dni, kiedy nic się nie chce. Nie chce się wymyślać pysznych i zdrowych dań, nie chce się stać przy kuchni zbyt długo. W takie dni mam ochotę karmić rodzinę tylko kanapkami, bo to minimum wysiłku. Wtedy właśnie najlepiej sprawdzają się pasty. Są one dla mnie  znakiem równości pomiędzy zdrowym jedzeniem a minimum czasu i wysiłku w kuchni. Taka pasta, którą dziś Wam prezentuję, nsyci każdego głodomora i przy okazji dostarczy solidnej porcji białka. Przy tym smakuje wybornie, więc można jeść i jeść.. Gwarantuję, że szybko Wam się nie znudzi:)

pasta3

 

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI I SUSZONYCH POMIDORÓW

Składniki:

0,3 kg białej fasoli „Piękny Jaś” (można też ewentualnie użyć fasoli z puszki)

1/2 słoiczka suszonych pomidorów

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Fasolę gotujemy do miękkości przez około godzinę.. Świeżej fasoli nie trzeba namaczać, suchą namaczamy wcześniej przez noc. Ugotowaną i przestudzoną fasolę wsypujemy do miski, dodajemy pomidory z zalewy i doprawiamy solą. Wszystko blendujemy do momentu uzyskania gładkiej pasty. Przechowujemy w lodówce, w słoiczku.

 

pasta2

Dodaj komentarz