Pasta z tuńczyka i avocado po san escobarsku

pasta z avocado

Kiedy dzieci się nudzą, można dać im coś do „dziobania” w kuchni.

Ot, może takie avocado zmiażdżyć widelcem, albo zaproponować zabawę w ostateczne starcie z jajkiem ugotowanym na twardo, które należy rozkruszyć w drobny mak.. Dziecko szczęśliwe i matka również: ma mniej do krojenia.

Dziś takie właśnie przepis Wam polecam: pastę można wykonać na trzy pary zwinnych rączek. Będzie przy tym kupa śmiechu i mnóstwo zdrowego jedzenia!

Może ktoś się orientuje, czy na San Escobar rośnie avocado? 😉  Podobno dzieci w tamtych rejonach plują słodyczami, a zajadają się tuńczykiem. Wstają rano do szkoły po cichutku i na palcach wychodzą z domu , by przypadkiem nie obudzić śpiących rodziców. W szkole zjadają zawsze drugie śniadanie, bez względu na to, co mają w śniadaniówce. Wieczorami myją zęby przed snem i zasypiają natychmiast po przyłożeniu głowy do poduszki.

Przepis na tą pastę przywiózł ponoć jeden z san eskobarskich aborygenów, przemycając rękopis jak bezcenny skarb w walizce ze skóry krokodyla. Legenda głosi, że krokodyla zabił własnymi rękami po tym, jak dziki zwierz chciał mu zjeść ostatnie dojrzałe avocado, jakie było na wyspie.. Aborygen wyruszył więc do nowego świata, by mieć zawsze pod dostatkiem tego warzywo-owocu.

Jeśli więc planujecie wycieczkę na San Escobar (podobno to teraz kierunek bardziej modny od Tunezji), koniecznie zróbcie sobie zapas eskobarskiej pasty na drogę 😉

 

PASTA Z TUŃCZYKA I AVOCADO

Składniki:

1 dojrzałe avocado

1 puszka tuńczyka dobrej jakości (w sosie własnym)

2 jajka ugotowane na twardo

1 ząbek czosnku (można pominąć lub zastąpić np. szczypiorkiem)

sok z 1/2 cytryny

sól do smaku

 

Wykonanie:

Miąższ avocado wydrążamy łyżką, a następnie dokładnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy z sokiem z cytryny. Jajka kroimy w drobną kostkę albo też rozgniatamy widelcem, dodajemy do avocado.  Dodajemy także odciśniętego z zalewy tuńczyka oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub bardzo drobno posiekany). Na końcu solimy i dokładnie mieszamy.

Gotową pastę można jeszcze trochę pomiażdżyć, a co! 😉

pasta z avocado b

facebook

Dodaj komentarz