Pasta z karczochów

pasta 2

Ostatnio rozsmakowałam się we wszelkiego rodzaju pastach do chleba. Obieram, przebieram, piekę i gotuję a na końcu miksuję przeróżne składniki, by uzyskać smakowity dodatek do pieczywa. Chciałabym się dziś podzielić z Wami przepisem na jedną z moich najulubieńszych past, którą po raz pierwszy spróbowałam na warsztatach w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorką przepisu jest Cristina Catese. Pastę wykonuje się ze świeżych karczochów, a warzywo to możecie znaleźć w supermarketach właśnie teraz! Zapraszam Was zatem do bliższego zapoznania się z najpiękniejszymi warzywami, jakie istnieją na świecie.

karczochy 4

 

Trzeba postawić sprawę jasno: nie każdy lubi karczochy. Wynika to po części z naszych polskich przyzwyczajeń i preferencji smakowych, ale też i po trosze z nieumiejętnego przyrządzania tego warzywa.  Główki karczochów – skądinąd przepiękne – są tak naprawdę w większej części niejadalne, bo w procesie obierania odrywamy większość liści, gotując jedynie „serce” karczocha.

Jak najprościej i najskuteczniej obrać karczocha?

  1. Przytnij łodyżkę, tak aby został jedynie kikut o długości ok. 2 cm
  2. Odwróć kwiat do góry nogami (łodyżką do góry) i zaczynając od zewnętrznych odrywaj te liście, które z łatwością dają się oderwać. Poprzestań dopiero na tych wewnętrznych, które już nie dają się łatwo odciąć. Powinna pozostać Ci łodyżka z kwiatem ułożonym z liści w kształcie stożka (coś podobnego do róży)
  3. Połóż kwiat na desce i jednym ruchem odetnij górne części liści (zetnij „fryzurkę” kwiatu)
  4. Tak obranego karczocha włóż do wody z zimną wodą i cytryną, by w czasie przygotowywania pozostałych składników warzywo nie poczerniało
  5. Obrane serce karczocha połóż na desce i przekrój na pół. Jeśli we wnętrzu znajdziesz włosowate włókna, musisz je koniecznie wyciąć. Następnie pokrój warzywo w paski lub w kostkę, w zależności od przepisu.

Proces obierania może wydawać Wam się skomplikowany, ale w rzeczywistości nie jest aż tak trudny, na jaki wygląda 🙂

karczochy 2

Mimo zdawałoby się czasochłonnego przygotowania karczochy warte są każdej minuty spędzonej w kuchni chociażby ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Dobroczynnie działają na wątrobę i pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi, a przy tym mają bardzo mało kalorii i sprzyjają odchudzaniu. Ten ostatni argument przemawia do mnie najmocniej 😉 Jeśli do Was również, to do  dzieła! Zapraszam do radosnego i niczym nie poskromionego obierania karczochów! 🙂

 

PASTA Z KARCZOCHÓW

Składniki:

6 świeżych karczochów

1 mała cebula

2 łyżki oliwy extra vergine

3 anchois

7 suszonych pomidorów w oleju

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej obrane i pokrojone w słupki karczochy. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy moc palnika na mniejszą i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodajemy anchois i dalej dusimy, mieszając. Po około 5 minutach całość miksujemy na gładką pastę. Smarujemy kromki chleba, wierzch można posypać ostrą papryką.

 

pasta 2

Wszystkie zdjęcia prezentowane we wpisie są autorstwa Magdy Ghia z Akademii Kulinarnej Whirlpool.

facebook

2 Comment

  1. Asia says: Odpowiedz

    Czy na upartego mogą być karczochy z puszki? Mam w domu jedna dużą puchę i nie wiem co z tego zrobić. Pozdrawiam

    1. Smak może być nieco inny… Zawsze jednak warto poeksperymentować 🙂

Dodaj komentarz