Chleb i Bułki Drugie śniadanie Przekąski Przepisy

Paszteciki z soczewicą

Został wam barszcz po świętach, a uszek już nie ma? To idealna okazja, by wypróbować przepis na te pyszne paszteciki drożdżowe. W święta mieliśmy pod dostatkiem kapusty i grzybów, dlatego proponuję ciut inne nadzienie: z zielonej soczewicy.

Inspiracją do upieczenia tych pasztecików był przepis Karola Okrasy z książki “Kuchnia Polska słona”. Proponuje on paszteciki z soczewicą i grzybami. Ja jednak pominęłam grzyby i przygotowałam farsz ciut inaczej. Na ciasto drożdżowe też mam swój ulubiony przepis, ale sposób krojenia i pieczenia zachowałam taki, jak w przepisie Karola Okrasy.

Odpowiednio przyprawiony farsz stworzy ciekawe wypełnienie tych wytrawnych bułeczek. To proste, szybkie i lekkie danie dobrze się wpasuje w menu po ciężkich kulinarnie świętach.

paszteciki2

PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ

Składniki:

na ciasto:

25 g świeżych drożdży

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

1 jajko

1/3 szklanki oleju

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

nadzienie:

300 g ugotowanej, zielonej soczewicy

1/2 cebuli

2 łyżki oleju

sól, pieprz i mielony kminek do smaku

do posmarowania ciasta:

1 jajko

2 łyżki mleka

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Dosypujemy 1 szklankę mąki, lekko mieszamy i odstawiamy na kwadrans, by drożdże zaczęły pracować.Następnie wlewamy rozczyn do pozostałej części mąki. Dodajemy jajko i sól, następnie wyrabiamy ręką. Na końcu wlewamy olej i jeszcze trochę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 30-40 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz: podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę na oleju i mieszamy z  soczewicą. Mielimy farsz w maszynce do mięsa. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty o długości mniej więcej 10 x 20 cm. Na każdy prostokąt kładziemy łyżkę farszu, a następnie zwijamy w ruloniki (nie zalepiamy brzegów). Ruloniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko oliwą. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C stopni przez 15-20 minut.

Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie pasują do czerwonego barszczu.

paszteciki4

[FM_form id=”3″]