Penne z szafranem, czyli degustacja najdroższej przyprawy świata

IMG_3730

Aromatyczna i intensywnie kolorowa jest kuchnia szafranowa! 🙂

 

IMG_3730

 

Właściwie dotąd nigdy nie używałam w swojej kuchni szafranu. Dopiero niedawno wpadła mi w ręce gazeta poświęcona w całości daniom z tą przyprawą i postanowiłam spróbować. Jestem pod wrażeniem, jak aromatyczna jest kuchnia przyprawiona szafranem! Szafran kojarzyl mi się głownie jako przyprawa do ciast. Dziś jednak sprobowałam dania lunchowego z makaronem, kapustą i właśnie szafranem – pycha! Składniki świetie ze sobą współgrają, a danie robi się dość szybko. Polecam każdemu, kto chcialby poznać wytrawny smak szafranu 🙂

 Do podśpiewywania w trakcie gotowania świetnie wpasuje się najbardziej szafranowa wokalistka w Polsce 🙂

 

Szafran jest najdroższą wagowo przyprawą świata, dlatego sprzedaje się go w bardzo niewielkich ilościach. Ja kupiłam opakowanie szafranu o wadze 0.12 gramów i w całości użyłam do przygotowania tego dania.

 

 

PENNE Z KAPUSTĄ I SZAFRANEM

(dla 4 osób)

 

Składniki:

400 gr makaronu penne (może być też inny kształt)

300 gr białej kapusty

200 gr ulubionej kiełbasy (ja używam drobiowych kabanosów)

1 niewielka cebula

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

1 torebeczka szafranu (ok. 0.12 gram)

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

2-3 garście startego sera pecorino do posypania (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Kapustę kroimy w bardzo cienkie słupki, cebulę w piórka a kiełbasę w drobne kawałki (plasterki lub kostkę). Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i kiełbasę, podsmażamy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy kapustę, wlewamy pół szklanki wody i dalej podsmażamy około 15 minut, do momentu kiedy kapusta będzie miękka, ale chrupka. Jeśli kapusta będzie przywierać, należy dolać więcej wody. Zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo (al dente).

W miseczce mieszamy śmietanę z szafranem i delikatnie mieszamy z zawartością patelni. Na koniec wsypujemy makaron i mieszamy z powstałym sosem. Podajemy od razu, opcjonalnie posypując serem pecorino.

IMG_3735

IMG_3747

Moje inspiracje:

Przepis pochodzi z broszurki „Zafferano 3 cuochi. Tutte le sfumature del giallo”.

Dodaj komentarz