Pieczone ziemniaczki z jajkiem

IMG_1766

 Dzisiaj będziemy zajadać pieczone ziemniaczki 🙂

Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Zapewne jakiś ciepły, letni wieczór, wokół zielono i pełno komarów, a na niebie gwiazdy..Wino chłodzone w jeziorze, niezbyt dobrze nastrojona gitara i śpiewy do białego rana.. Ech, rozmarzyłam się..

Co prawda nie zdecydowałam się na to, by rozpalić w kuchni ognisko, jednak ziemniaczki, które upiekłam, smakują identycznie jak te wyjęte prosto z gasnącego żaru. Na dodatek ich chrupiąca skórka kryje w sobie skarby, których w ognisku nie uświadczymy. Przede wszystkim zaś prezentują się bardzo smakowicie i będą dumą każdego wielkanocnego obiadu. Świetnie sprawdzą się jako wykwintny dodatek do pieczonego mięsa, lub jako osobna przekąska. Z resztą – zobaczcie sami:)

PIECZONE ZIEMNIACZKI Z JAJKIEM

(przepis na 6 sztuk)

Składniki:

6 dużych ziemniaków

6 jajek

ok. 70-100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę

ok. 70-100 g tartego sera żółtego o zdecydowanym smaku

3 pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół

garść tartego Parmezanu

kolorowy pieprz do posypania

Wykonanie:

Ziemniaki wraz ze skórką szorujemy pod bieżącą wodą, suszymy. Układamy na blasze i pieczemy w temp. 200 C stopni przez około godzinę (można sprawdzić widelcem, czy są już odpowiednio miękkie).

Po upieczeniu studzimy. Każdemu ziemniaczkowi ścinamy “czapeczkę” (cienki plaster z górnej części) i wydrążamy łyżką środek. W ten sposób otrzymujemy ziemniaczane łódeczki. Do każdej z nich wkładamy: odrobinę sera, boczku, połówkę pomidorka koktajlowego. Na wierzch wbijamy jajko (pewnie trochę się nam rozleje, ale nie będziemy się tym przejmować). Posypujmy tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C stopni na ok. 15 minut (jeśli chcemy mieć dobrze ścięte żółtko, pieczemy parę minut dłużej). Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy pieprzem i natychmiast podajemy.

Pomysł podpatrzyłam tutaj.

 pieczone ziemniaki

pieczone ziemniaki z nadzieniem

 

pieczone ziemniaki

 

pieczone ziemniaki

 

pieczone ziemniaki

facebook

 

 

Praktyczny gadżet:

Tarka do Parmezanu wcale nie musi być nudna! Te urocze młynki wyglądają jak klasyczne przyprawniki, ale służą właśnie do rozdrabniania serów, m.in. Parmezanu. Są niezwykle proste i wygodne w użyciu, a przy tym pięknie się prezentują na stole. Do wyboru, do koloru 🙂

Młynki do sera AdHoc Pisa można kupić TUTAJ:.

adhoc_zestaw mlynkow

 

9 Comment

  1. Krawachigi says: Odpowiedz

    Takie pieczone ziemniaki przygotuje na te swieta wielkanocne a jako ze mam przepiorcze jajka te uzyje.

  2. Wisznia says: Odpowiedz

    Przepiórcze będą jeszcze lepsze! Świetny pomysł 🙂 Mam nadzieję, że będą smakowały 🙂

  3. […] EXTRAVielkanoc – pieczone ziemniaczki z jajkiem […]

  4. Twoje ziemniaczki też pyszne:) Wpadłam z rewizytą. Pozdrawiam serdecznie:-))

  5. DorotaZach says: Odpowiedz

    Zrobie je! wyglądają straaaasznie smakowicie! Napewno wszystkim się spodobają i zasmakują 🙂 Pozdrawiam.

  6. Wisznia says: Odpowiedz

    Cieszę się, że Wam się spodobały! Koniecznie spróbujcie, bo są tego warte:)

  7. podkradam!!!!!!!!!!!! 🙂

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      na zdrowie 😉

  8. 2-glowa hybryda :) says: Odpowiedz

    dzieki za wielkanocna inspiracje 🙂

Dodaj komentarz