Pieczywo bezglutenowe – dwa rodzaje, jeden przepis!

Brak pieczywa to jedna z największych bolączek osób, które muszą przejść na dietę bezglutenową. W przypadku mojej córki też tak właśnie było: to za chlebkiem tęskniła najbardziej. Zaczęłam więc testować różne kombinacje i oto, z czym do Was przychodzę: jedno ciasto- dwa rodzaje pieczywa!

Kiedy postanowiłam upiec pierwszy raz pieczywo bezglutenowe, to złapałam się za głowę. Zorientowałam się, że nie będzie to takie proste, jak mi się wydawało. Myślałam: kupię jakiś jeden rodzaj mąki bezglutenowej i zrobię chleb albo bułki podobnie, jak z mąki tradycyjnej. Okazało się jednak, że do bezglutenowego pieczywa muszę wymieszać kilka rodzajów mąk, by wyszło z tego coś sensownego. Zaczęłam się więc bawić w eksperymenty i poczułam się jak prawdziwy alchemik-wynalazca! Bardzo zacna rola, od razu się w niej odnalazłam 😉

Jako, że nie mam dużo czasu na kuchenne zabawy, stworzyłam ciasto, którego baza służy mi do wypieku dwóch różnych rodzajów pieczywa: bułek oraz cienkich chlebków – takich, które można schować do plecaka na drugie śniadanie. Magicznym składnikiem, który połączył bezglutenowe mąki w jedną całość były..ziemniaki! Już kiedyś pisałam, że to moje ulubione warzywo, bo jest tak kreatywne, że aż nie do pojęcia 😉

ciasto – baza

Tak się prezentują chlebki:

A to bułeczki:

Możesz więc zagnieść jedno ciasto i nadać mu takie kształty, jakie tylko przyjdą Wam do głowy. Daj się ponieść fantazji! 😉 Takie pieczywo może być ciekawą alternatywą również dla osób, które nie są na diecie, ale szukają nowych, innych niż klasyczne smaków na śniadania.

Jeśli jesteś właśnie na diecie bezglutenowej (Ty lub ktoś z Twojej rodziny) to napisz mi, z jakim problemem kulinarnym obecnie się mierzysz. Spróbuję Ci pomóc!

Oto przepis na wspomniane ciasto:

Pieczywo bezglutenowe

Składniki:
500g puree ziemniaczanego
200 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminku
olej do posmarowania

Wykonanie:
W misce łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy dokładnie ręką na jednolite ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy bułeczki lub płaskie placuszki. Wierzch smarujemy olejem. Pieczemy przez około 20 minut, do zrumienienia.

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.

Dołącz do mnie na instagramie:

[instagram-feed num=2 cols=2]

2 Replies to “Pieczywo bezglutenowe – dwa rodzaje, jeden przepis!”

  1. Ja jestem na diecie: bezglutenowo, beznabialowo, bezorzechowo, bezcukrowo bezjajecznej. Ciężki orzech do zgryzienia:-)

    1. Ojej, faktycznie nie łatwo masz. Pewnie jesz głównie kompozycje warzywne? A owoce dozwolone?

Dodaj komentarz