Pierniczki idealne

IMG_3008 copy

Kulinarny notatnik Pani Eli kryje w sobie wiele skarbów, kolekcjonowanych od lat. Notatnik był już kilkukrotnie przepisywany, bo ze względu na częste i intensywne używanie strony brudziły się. To właśnie z tego notatnika pochodzi przepis na pierniczki idealne: nie za twarde, nie za miękkie, nie za słodkie – po prostu proporcje składników trafione w puknt.

 IMG_3019

 

Dekoracje na pierniczkach to dzieło..mojej córki 🙂 Fajnie wyglądają, prawda? Uwierzcie, że naprawdę łatwo je zrobić. Ozdoby zostały wycięte z lukru plastycznego – specjalnej masy plastycznej, którą można zrobić samemu albo kupić gotową, w różnych kolorach. Znajdziecie ją w sklepach internetowych z dekoracjami cukierniczymi. W takich sklepach również można dostać ozdobne wykrawaczki, które służą do wyczarowywania przeróżnych wzorków i wycinania kształtów słodkich dekoracji.

Dzięki tym akcesoriom dekorowanie pierniczków przypomina zabawę z ciastoliną – jest fun! 🙂

 IMG_3008 copy

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Składniki:

½ szklanki brązowego cukru

125 gr miękkiego masła

½ szklanki płynnego miodu

2 i ½ szklanki mąki pszennej

1 jajko

2-3 łyżeczki przyprawy do pierniczków

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajko, dodajemy miód i przyprawę do piernika, ucieramy jeszcze parę minut.

Mąkę mieszamy razem z sodą i wsypujemy do masy. Zagniatamy ręką ciasto – będzie bardzo kleiste, takie ma być!

Gotową masę wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmujemy masę, odrywamy kawałek ciasta i bardzo delikatnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy (grubość ciasta powinna wynosić około 3 mm). Wykrawamy pierniczki przy pomocy dowolnych foremek do ciastek i układamy na blasze, wylożonej papierem do pieczenia.

Gotowe pierniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i pieczemy około 10 minut, do zrumienienia.

 Upieczone pierniczki studzimy o dekorujemy.

Jeśli chcemy wykonać dekorację taką, jak na moich pierniczkach, należy:

Rozwałkować cienko lukier plastyczny i przy pomocy wykrawaczek do ciastek (takich zwykłych, metalowych) lub specjalnych wykrawaczek z plastiku wycinać wzory. Następnie spód dekoracji musimy posmarować dobrze wodą lub specjalnym klejem spożywczym (również do kupienia w cukierniczych sklepach) i przyłożyć do pierniczka, lekko dociskając. Na dekoracji można dodatkowo odcisnąć wzorek z wykrawaczek lub samemu coś “wydłubać” 🙂

Życzę Wam miłej zabawy! 🙂

 IMG_2983

IMG_2986

IMG_2990

IMG_2996

IMG_3001

IMG_3004

IMG_3006

IMG_3016

IMG_3018

IMG_3027

facebook

Praktyczny gadżet:

Jeśli znudzą Wam się pierniczki w tradycyjnych kształtach, możecie wypróbować taką uroczą formę do wykrawania pierniczków w kształcie śnieżynek.

Forma do wykrawania „Puzzle Snow” marki Leuke do kupienia TUTAJ:

lekue-forma-do-wykrawania-ciasteczek Puzzle Snow

5 Comment

  1. No rzeczywiście idealne ! A jacy pomocnicy 😀

  2. Cudowna piekareczka! Pierniczki tez „niczegowate” Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia.

  3. Przepięknie udekorowane!

  4. Mam nadzieję, że córa trafi do szkoły plastycznej, bo ma skubana talent 😉
    Ja – 25latka, nawet z przyborami nigdy nie udekorowałabym tak ładnie tych pierniczków 😉
    Wyglądają uroczo!

  5. Wisznia says: Odpowiedz

    Dziękuję 🙂 „Skromna” córka już się martwi, że „ma tyle talentów” i nie będzie wiedziała w przyszłości, jaki zawód wybrać ;)))

Dodaj komentarz