Piernikowo-śliwkowy budyń jaglany

Nie da się ukryć, że mimo swego niewątpliwego uroku Święta Bożego Narodzenia nie są przyjazne dziecięcym brzuszkom. Ciężkostrawne potrawy królują na wigilijnych stołach, a pośród tych dań dzieci jakoś mogą znaleźć nic dla siebie.  Świąteczne śniadania również są kontynuacją tradycji w postaci sałatek majonezowych, śledzików pod pierzynkami oraz mięsiw wszelakich. Nie chcę walczyć z tradycją, wręcz odwrotnie: chcę przekazywać dzieciom to, co najlepsze z naszej polskiej, świątecznej kuchni. Jednak z drugiej strony nie chcę serwować dzieciom sensacji zdrowotnych z tej okazji. Staram się więc wymyślać dania, które można postawić na stole jako alternatywę dla tradycji, z jednoczesnym zachowaniem charakterystycznych dla świąt smaków. Więcej pisałam o tym TUTAJ.

Jednym z takich dań dobrych na śniadanie może być budyń jaglany. Jest to już dość popularne danie, a prostota wykonania umożliwia eksperymentowanie z dodatkami. Przygotowałam więc wersję świąteczną: dodałam śliwki węgierki oraz przyprawę piernikową, a całość okrasiłam miodem. Pyszne, sycące i pachnące świętami danie zniknęło w mig z miseczek moich domowników. Może i Wy chcecie spróbować? 🙂

 

PIERNIKOWO-ŚLIWKOWY BUDYŃ JAGLANY

(przepis na ok. 5-6 porcji)

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej

4 szklanki mleka

1 łyżeczka przyprawy piernikowej

1 łyżeczka cynamonu

500 g mrożonych śliwek węgierek

1/2 szklanki wody

3-4 łyżki miodu

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawę piernikową i nastawiamy na niewielkiej mocy palnika. Gotujemy ok. 10-15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko.

W osobnym rondelku gotujemy do miękkości śliwki z dodatkiem wody i cynamonu.

Kaszę oraz ugotowane śliwki przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy miód i miksujemy na gładko, do uzyskania konsystencji budyniu. Gotowy budyń przekładamy do miseczek. Opcjonalnie można posypać wierzch ziarnami granatu lub kawałkami innych owoców. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

budyn2

2 Replies to “Piernikowo-śliwkowy budyń jaglany”

  1. Ja nie przepadam za tego typu deserami, ale mój mąż by oszalał, gdybym zrobiła coś takiego

  2. jaki cudny pomysł 🙂

Dodaj komentarz