Piknikowe pizzerinki

IMG_0094

Któż nie kocha pizzy? Wielu jednak to danie kojarzy się z długimi przygotowaniami. Nic bardziej mylnego: jeśli dobrze zaplanujemy prace, pójdzie nam sprawnie i szybko. Taka przekąska może poleżeć nawet do 3 dni (choć u mnie w domu raczej to się nie zdarza, pizze znikają jeszcze tego samego dnia), a łatwo ją zapakować czy to na piknik, czy choćby na popołudniowy spacer z dzieckiem. Sprawdzi się też jako pyszne pieczywo do dań z grilla. Spróbujcie upiec choć raz, a obiecuję, że pokochacie to danie równie mocno, jak moja rodzinka.

 

Piknikowe mini pizze.
Piknikowe mini pizze.

PIKNIKOWE PIZZERINKI 

Składniki:

2 i pół  szklanki mąki

8 gramów świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

3-4 łyżki oliwy z oliwek plus odrobinę do posmarowania

1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody

2 świeże pomidory

kilka listków bazylii

1 kulka sera mozzarella (ok. 125 g)

 

Wykonanie:

Mąkę wraz z solą wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki mąki o odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlewamy do mąki, dolewamy resztę wody oraz oliwę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie kroimy mozzarellę i pomidory w kostkę. Listki bazylii dzielimy na mniejsze kawałeczki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, rozwałkowujemy. wycinamy okrągłe pizze szklanką lub inną foremką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pizze smarujemy z wierzchu oliwą, następnie układamy kawałki pomidorów, mozzarelii i bazylii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C stopni przez ok. 10 minut (do zrumienienia).

Smacznego!

Mini pizze przed upieczeniem.
Mini pizze przed upieczeniem.
Mini pizze - pomysł na piknik lub drugie śniadanie.
Mini pizze – pomysł na piknik lub drugie śniadanie.

 

facebook

Dodaj komentarz