Pizza Bianca – bez dodatków

IMG_4517

Pizza bez dodatków to jeden z wypieków, który najczęściej gości w naszym domu. Prosty i szybki “chlebek” jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa.

Czy Wasze dzieci lubią zajadać suche buły? 😉 Zapewne tak, bo kajzerki i inne białe bułeczki to przysmak wielu dzieci. Wiemy też nie od dziś, że te wypieki prosto ze sklepowych półek nie są najzdrowsze dla naszych maluchów. Polecam Wam dzisiaj pyszną alternatywę dla kupnych bułeczek: pizzę białą, czyli bez dodatków. Jest niezwykle prosta w wykonaniu i bardzo smakuje dzieciom. Można upiec ją w dowolnym kształcie: rozwałkować na płaski placek lub uformować bułeczki. Ja piekę ją w taki sposób, jak widać na zdjęciach. Płaski, szeroki “chlebek” kroimy sobie póżniej w różne formy: paski, trójkąty czy kwadraty i zajadamy bez żadych dodatków, albo maczamy we wcześniej przygodowanych dipach. Fajnie sprawdza się też jako pieczywko do sałaty.

Pierwszy raz zachwyciłam się smakiem i prostotą tej pizzy w Rzymie. Pewna Włoszka uczyła mnie, jak ją robić, mówiąc: “sypnij trochę mąki, posól, odrobinę drożdży rozpuść w wodzie i na koniec wlej garść oliwy” 😉 Bardzo precyzyjnie, prawda? Okazuje się jednak, że faktycznie spontaniczność jest istotnym elementem dobrej pizzy, w myśl zasady: nie jest ważne, ile dasz dokładnie gram drożdży, ważne aby robić to z sercem. Od tamtej pory i ja piekę pizzę “na oko” , ale dla potrzeb publikacji na blogu “ubrałam” ten przepis w ramy wagowe. Polecam Wam gorąco!

 

pizza bianca
Pizza bez dodatków

 

PIZZA BIANCA

Składniki:

300 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

4-5 łyżek oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli

 

na wierzch:

sól gruboziarnista

oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej, przegotowanej wody. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy ręką. Na końcu wlewamy “garść” oliwy z oliwek, czyli 4-5 łyżek. Zagniatamy ciasto (może być w misce, niekoniecznie od razu na stolnicy) , przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 C stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy oliwą. Wykładamy ciasto na blachę i rozwałkowujemy je na cienki placek. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy solą. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu kroimy i podajemy zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Pizza Bianca
Pizza Bianca – pyszna i chrupiąca

 

 

2 Comment

  1. To moja ulubiona pizza 😉

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Moja też 🙂

Dodaj komentarz