Pizze Przepisy

Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie

Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie to zdrowa alternatywa dla klasycznej pizzy. Jest przy tym równie smaczna i pożywna. Warto choć raz taką upiec, żeby się przekonać.

 

Przedstawiam Wam moją wersję tej pizzy: wprowadziłam lekkie modyfikacje w klasycznym spodzie, z własną kompozycją na wierzchu. Pewnie wielu się lekko zdziwi.. Jedliście kiedyś pizzę z botwinką? 🙂 Ogórek małosolny też nie jest typowym skladnikiem pizzy. Ja zaś pierwszą pizzę w życiu jadłam właśnie z ogórkami kiszonymi! 😉 Taką pizzę przyrządzała moja babcia. Pizza była gruuba i mocno ogórkowa, bardzo pasował mi ten smak i zamierzam go propagować 🙂

Z podanych składników można przyrządzić jedną dużą pizzę albo dwie mniejsze. Ja upiekłam jedną dużą, jedliśmy we dwoje, ale i tak nie daliśmy jej rady 🙂 Jest bardzo sycąca, taką porcją z powodzeniem najedzą się nawet trzy osoby.

Zatem, kontynuując mój słoneczny cykl w ramach akcji “Rezydencje dla artystów gotujących”, zapraszam na kolację.
Przed Państwem pizza “Słońce” , poznajcie się:)

Pizza na kalafiorowym spodzie.
Pizza na kalafiorowym spodzie.

 

PIZZA”SŁOŃCE” NA KALAFIOROWYM SPODZIE
(przepis na jedną dużą pizzę średnicy 26 cm, dla dwóch osób)

Składniki:

na spód:
1 średni kalafior
1 kulka sera mozzarella (125 gr)
80 gr sera żółtego typu gouda
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku

na wierzch:
1/2 niewielkiego kalafiora
4-5 listków botwinki
1 ogórek małosolny
1 jajko
20 gr tartego parmezanu

Wykonanie:
spód:
Kalafiora gotujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku. Szatkujemy na drobne kawałeczki (można zmielić w maszynce do mięsa). Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rozdrobnionego kalafiora. Wbijamy jajko, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej ręką), aby powstała jednolita masa.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą. Wykładamy ciasto i formujemy okrągłą pizzę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C stopni na 10-12 minut, by lekko się podpiekła.

wierzch:
Gotujemy kalafiora przez 5 minut w osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na drobne różyczki. Ogórka kroimy na plastry. Liście botwinki dokładnie myjemy, suszymy i odcinamy łodyżki. (Jeśli liście są duże, można przeciąć na pół).
Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy pizzę z pieca i układamy na niej: liście botwinki, różyczki kalafiora, plasterki ogórka i na środku wbijamy jajko. Wszystko posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Podajemy od razu po upieczeniu.

 

 

Pizza z dodatkiem m.in. jajka i kiszonego ogórka.
Pizza z dodatkiem m.in. jajka i kiszonego ogórka.
Pizza na kalafiorowym spodzie.
Pizza na kalafiorowym spodzie.
Pyszna i zdrowa pizza z kalafiora.
Pyszna i zdrowa pizza z kalafiora.