Pizza z ziemniakami i rozmarynem

IMG_2582

Pizza z szynką, salami, pomidorami, pieczarkami..ale żeby z ziemniakami??? Cóż to za dziwadło? A jednak! Mówię Wam, to dziwadło jest grzechu warte 🙂

Pizzę zieniaczaną pierwszy raz w życiu ujrzałam w jednej z małych pizzerii, gdzieś wśród małych, wąskich uliczek w Rzymie. Byłam wtedy na początkowym etapie nauki języka. Stanęłam przed ladą z pizzami i czytam: “patate” – myślę sobie: ziemniaki??? nieee, oj jeszcze słabo umiem ten włoski..Po czym kupiłam kawałek, ugryzłam.. i zgłupiałam. Faktycznie, ziemniaki! Pieczone ziemniaczki grubo posypane rozmarynem, rozłożone na chrupiącym cieście pizzy smakują jak włoskie lato. Zawsze, kiedy mam ochotę przenieść się myślami do Rzymu, piekę taką pizzę.

 

 

PIZZA Z ZIEMNIAKAMI I ROZMARYNEM

(przepis na dwie duże pizze)

Składniki:

500 g mąki

25 g drożdży

250 ml wody

1 łyżeczka soli

ok. 5 szt. ziemniaków, średniej wielkości

garść świeżego rozmarynu

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do większej miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozpuszczone drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy ręką do połączenia składników. Na płaskiej powierzchni wyrabiamy ciasto przez około 6-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 3 godziny.

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na cienkie plasterki. Do czasu wyrośnięcia ciasta zalewamy je zimną wodą, by nie poczerniały.

Rozmaryn siekamy na drobniejsze kawałki.

Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego dwa krążki. Każdy z nich smarujemy dokładnie oliwą i odstawiamy na blasze jeszcze na 10 minut. Następnie układamy na cieście plasterki ziemniaków, posypujemy grubo rozmarynem i solą, skrapiamy oliwą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C stopni przez około 15 minut, do zrumienienia boków pizzy.

ciasto na pizzę

ciasto na pizzę

siekamy rozmaryn

dodajemy rozmaryn

pizza z ziemniakami i rozmarynem

pizza z ziemniakami i rozmarynem

pizza z ziemniakami i rozmarynem

Praktyczny gadżet:

 Kamień do pizzy to ciekawy gadżet, dzięki któremu nasza pizza będzie chrupiąca i równomiernie dopieczona. Możemy na nim upiec pizzę, a następnie podać ją i również na nim pokroić, nie bojąc się o zarysowania.

Kamień do pieczenia pizzy marki  Emile Henry można kupić TUTAJ:

1 Comment

  1. Właśnie taka pizza chodzi za mną. Jadłam kiedyś podpłomyki z ziemniakami i cebulą, i były genialne:-)

Dodaj komentarz