Placki ziemniaczane inaczej

IMG_2061

W mniejszych miejscowościach w Polsce można spotkać kobiety, które słyną w całej okolicy ze swego talentu kulinarnego. Mimo tego, że nie pojawiają się w żadnym Master Chef’ie ani innym gotowaniu na ekranie, wszyscy u nich zamawiają ciasta czy sałatki i przekazują sobie nawzajem przepisy na dania ich autorstwa. Te mistrzynie gotowania mają swoje metody działania i pomysły, dzięki którym jakaś potrawa smakuje wyjątkowo. Znacie takie kobiety? Ja poznałam już kilka w swoim żīciu. U jednej z nich podpatrzyłam pomysł na placki ziemniaczane przyrządzane zupełnie inaczej, niż te, które powszechnie znamy.

 

Ich smak mnie zaskoczył: są chrupiące jak frytki i mają zdecydowany, lekko ostry smak. To jednak ciągle smak placków ziemniaczanych, choć dużo ciekawszy! Wszyscy wielbiciele tradycyjnych placków powinni wypróbować ten przepis, będą pozytywnie zaskoczeni 🙂

 

PLACKI ZIEMNIACZANE INACZEJ

(przepis na około 16-18 sztuk)

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 mały por (ok. 100-120 gr)

100 gr wędzonego boczku

6-8 łyżek mąki (zwykłej)

1 jajko

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w plasterki, boczek w kostkę. Łączymy skladniki w misce, dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem (ja dodaję płaską łyżeczkę soli). Mieszamy dokładnie (najlepiej ręką) i powoli dodajemy mąkę. Jeśli ciasto na placki jest zwarte, nie wodniste, można zabierać się do smażenia. Placki smażymy w głębokim tłuszczu.

Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy po łyżce masy, rozpłaszczając ją na patelni, by placki były cienkie. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu po usmażeniu. Najlepiej smakują w towarzystwie talerza pełnego świeżych surówek 🙂

IMG_2053

IMG_2056

IMG_2058

IMG_2057

facebook

Praktyczny gadżet:

Nie wiem jak Wy, ale ja wolę utrzeć ziemniaki na tarce ręcznej, niż bawić się z ustawianiem maszynki do mielenia, a następnie myć każdą jej część. Siekanie ręczne idzie szybciej zwłaszcza wtedy, gdy mamy pod ręką tak wygodne narzędzie, jakim jest misa z przymocowaną tarką: nic się nie ześlizguje i nie rozsypuje po bokach. Stabilna konstrukcja umożliwia posiekanie warzyw szybciej, niż przy pomocy maszyny (włączając czas skręcania, rozkręcania i mycia).

Misę z szatkownicą 2 w 1 marki Moha można kupić TUTAJ:

misa z szatkownicą

3 Comment

  1. ivka73 says: Odpowiedz

    Przepięknie wyglądają te placuszki i zapewne tak też smakują.Super połączenie,którego jeszcze nie znałam.Na pewno wypróbuję.

  2. Dominika says: Odpowiedz

    u nas w rodzinie mówimy na to placki chińskie ( nie wiem czemu :P) i dodajemy jeszcze duuużo sera startego . Najlepiej smakują z ketchupem i majonezem .

    1. Placki chińskie? a to ciekawe 🙂

Dodaj komentarz