Dania mięsne Przepisy

Polędwiczki zapiekane z morelami

Świąteczny obiad kojarzy nam się z daniem wyjątkowym, spektakularnym. Nie oznacza to jednak, że danie to musi być długo przygotowywane. Poznajcie przepis na soczyste polędwiczki, które przygotowuje się zaledwie w pół godziny.

 

 IMG_3161

 

To danie dla amatorów połączenia mięsa i owoców. Ja również należę do tego grona.

Polędwiczki z morelami śmiało mogą stanowić trzon świątecznego obiadu, zaś pani domu nie będzie musiała godzinami stać przy garach. Dodatkowo jest to danie dość lekkie, więc po wigilijnym obżarstwie – jak znalazł 🙂

POLĘDWICZKI ZAPIEKANE Z MORELAMI

 

Składniki:

2 niewielkie polędwiczki wieprzowe

80 gr musztardy francuskiej

120 gr dżemu morelowego

3 ząbki czosnku

1 puszka (400 gr) moreli w syropie

sól i pieprz

 

Wykonanie:

Piekarnik ustawiamy na opcję grill i nagrzewamy do 240 C stopni.

Polędwiczki myjemy, nacieramy solą i pieprzem.

Musztardę mieszamy dokładnie z dżemem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Morele odcedzamy z zalewy.

Układamy polędwiczki w żaroodpornym naczyniu i dokładnie nacieramy je musztardą morelową. Odcedzone morele mieszamy z pozostałą ilością musztardy i układamy w naczyniu obok polędwiczek.

Całość zapiekamy około 15-20 minut ( czas regulujemy w zależności od grubości polędwiczek, jeśli są grubsze to pieczemy 5 minut dłużej).

Mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut, by odpoczęło. Następnie kroimy w plastry (mięso powinno mieć kolor różowawy). Plastry mięsa podajemy razem z upieczonymi morelami.

 

IMG_3154

 

IMG_3158

 

IMG_3160

 Moje inspiracje:

Przepis pochodzi z Magazynu “Kuchnia” n.1 -2001 (wprowadziłam drobne modyfikacje w ilościach składników)

[instagram-feed]