Pulpeciki z dorsza w sosie paprykowo-pomidorowym -> dzieci to lubią!

IMG_2897

Często bywa tak, że dzieci jadłyby rybkę, ale boją się ości. Czy jest na to jakaś metoda, oprócz wybierania ości pęsetą przed przyrządzeniem ryby? Oczywiście! Proste i smaczne danie w postaci małych, smakowitych kuleczek z mięsa ryby, ugotowanych na parze. To jest lepsze niż mielony! 😉

 

 IMG_2901

Nie rozumiem do końca, dlaczego tak jest, ale zauważyłam iż sporo dzieci nie lubi ryb. Jeszcze są w stanie zjeść fileta w wersji “przedszkolnej”, czyli opanierowanego i usmażonego na patelni, jednak to wcale nie jest zdrowy sposób przyrządzania ryby. Traci ona bowiem w procesie smażenia sporo wartości odżywczych. Chciałabym zaproponować Wam dzisiaj rewelacyjny sposób na rybkę dla dzieci. Smak pulpecików nie jest intensywnie rybny, raczej jest to fuzja różnych smaków, wydobytych podczas procesu gotowania na parze. Niezwykle delikatne i sycące.. Zapewniam, że rodzice też będą oblizywać palce 🙂

Ten pełnowartościowy  posiłek da małym i dużym „mocy do pieca”, zapewni przypływ energii do tańca, wygłupów i szaleństw!


 
 
PULPECIKI Z DORSZA W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM

(przepis na około 15 pulpecików)

Składniki:

na pulpeciki:

0,5 kg dorsza (mogą być filety lub tuszki, dowolnie)

kilka kropel soku z cytryny

1 jajko

1 cebula

2 ząbki czosnku

4-5 łyżek otrąb pszennych

1 łyżka mąki + garść do obtaczania

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki przyparwy do ryb (bez glutaminianu sodu!)

2 kromki czerstwego chleba na zakwasie

½ szklanki mleka

 

na sos:

1 mała papryka czerwona

1 cebula

2-3 łyżki oleju

2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

3 łyżki śmietany (min. 18%)

1 łyżka mąki

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Pulpety:

Rybę dokładnie myjemy (wcześniej rozmrażamy, jeśli korzystamy z mrożonej), oddzielamy mięso od skóry. Czyste mięso przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Do osobnej miseczki wlewamy mleko i moczymy w nim kromki chleba, aż całkowicie nasiąkną (około kwadransa). Rozmoczony chleb odciskamy od nadmiaru mleka.

Kawałki ryby oraz chleba przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do zmielonej masy wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do masy rybnej. Na koniec wsypujemy otręby i łyżkę mąki. Całość zarabiamy dłonią, do uzyskania jednolitej masy. (gdyby masa była zbyt wodnista, można dodać jeszcze odrobinę mąki).

Na talerzyk wsypujemy garść mąki. Z masy rybnej formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i układamy na talerzu.

Gotowe pulpety gotujemy na parze około 20 minut.

 

Sos:

Cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Podsmażamy na oleju do zrumienienia. Zalewamy szklanką wody i dusimy parę minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Śmietanę przekladamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i wlewamy kilka łyżek gorącego sosu. Całość mieszamy rózgą, aż wszystkie grudki mączne znikną. Wlewamy do garnka z sosem i mieszamy. Po zagotowaniu natychmiast zdejmujemy z palnika. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Danie to najlepiej smakuje z ryżem.

IMG_2891 IMG_2892 IMG_2895 IMG_2897

 

(Uprzedzając pytania informuję, że taki widelec można kupić TUTAJ)

 

Moje inspiracje:

Pulpeciki przyrządziłam na podstawie przepisu z bloga „Monika w kuchni”.

1 Comment

  1. Jurek says: Odpowiedz

    Bardzo dobre pulpeciki. Ja sos zrobiłem na bazie pomidori produktu z Pińczowa. Dziękuję i pozdrawiam.

Dodaj komentarz