Red Hot…Peppers! czyli papryki faszerowane

1

Droga Zimo, ogólnie to fajna jesteś, ale trochę za długo się u nas gościsz. Udaj się na słuszny odpoczynek, bo ja mam już dość tej chlapy i ślizgawicy na chodnikach. How long, how long will I slide? 😉

 

Dziś w kuchni damy czadu i koloru! Wiosno przybywaj!

8

Założę się, że każdy z nas ma w kuchni jakiś fikuśny sprzęt AGD lub inny gadżet, który owszem – jest ładny, ale też dość zakurzony, bo praktycznie wcale nie używany. Ja odkryłam, że u mnie takim sprzętem był parowar. Któregoś dnia stanęłam z nim oko w oko i powiedziałam: wszystko w życiu ma swój czas, również użycie parowara! 😉 Teraz w mojej kuchni nadchodzi era parowara!

Podpowiadam, jak zrobić pierwszy krok do zakochania się w tym wdzięcznym sprzęcie. (My bardzo się polubiliśmy.. Jest taki ładny i wartościowy.. 😉 )Danie jest bardzo proste, smaczne i efektowne czyli takie, jak lubię. To taka nowoczesna wersja gołąbków 😉

 

PAPRYKI FASZEROWANE

 

Składniki:

8 niewielkich, czerwonych papryk (wybierajcie takie, które można postawić)

1 woreczek (100 gr) białego ryżu

½ kg mięsa mielonego z indyka (może być też inne mięso, ja preferuję indyka)

1 jajko

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

sól i pieprz do smaku

 Wykonanie:

Papryki:

Odcinamy delikatnie górę papryki – tę z ogonkiem, odkładamy “kapelusik” na bok, oczyszczamy wnętrze z nasion, płuczemy. Przykrywamy kapelusikiem i odkładamy na talerz. Te czynności powtarzamy z każdą papryką.

Farsz:

Gotujemy ryż na pół twardo w osolonej wodzie, studzimy. Wkładamy do miski mięso, ostudzony ryż, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy przyprawami i wyrabiamy farsz.

 Wykończenie:

Nakładamy do każdej z papryk po łyżce farszu, przykrywamy i układamy w parowarze. Gotujemy 25 minut. Gotowe!

Najlepiej smakują z sosem pomidorowym.

6

5

1

 

 

Nadziane damy w saunie: )

2

3

9

4

 

4 Comment

  1. RITA says: Odpowiedz

    NATALKA A CO ZROBIĆ GDY NIE MA SIĘ PAROWARA,CZY Z PIEKARNIKA WYJDĄ PODOBNIE,CZY BĘDZIE PODOBNY EFEKT KOŃCOWY!!!

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Gdybym miała zrobić to danie bez parowara, zrobiłabym tak: włożyłabym papryki do szerokiego garnka, nalałabym wody tak do 1/3 wysokości papryk i ustawiłabym na małym gazie pod przykryciem.W tej opcji trzeba do nich często zaglądać i dolewać wody, bo będzie jej szybko ubywać i papryczki mogłyby się przypalić. Czas gotowania będzie mniej więcej ten sam, ok.20-30 minut, do miękkości (można sprawdzić widelcem). Mam nadzieję, że się uda! 🙂

  2. Mariusz says: Odpowiedz

    Doskonałe! Właśnie zjedliśmy z rodzinką i muszę przyznać, że przepis bardzo udany. Dziękuję!!!

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Cieszę się ogromnie i zapraszam częściej 🙂

Dodaj komentarz