Rogaliki kruche z serem i kajmakiem

rogaliki-kruche

Każdy z nas potrzebuje chwili dla siebie, choćby było to tylko 5 minut w towarzystwie kawy i ciastka. Kruche rogaliki „prześladowały” mnie w myślach już od dawna, ale ciągle brakowało mi czasu, by się za nie zabrać. Na szczęście udało mi się je w końcu upiec, a przy zwijaniu miałam sporo zabawy. Czy wy też pieczecie takie rogaliki? Ich smak zna każdy z nas, choć nie każdy umie je upiec. Poniżej opisuję dokładnie, jak ja robiłam ten wypiek, być może komuś z Was przyda się.

Tymczasem pozdrawiam Was serdecznie i lecę delektować się tym cudownie dłuugim weekendem, z pierwszym śniegiem za oknami i ciepłym słońcem. Spacer w takich okolicznościach przyrody to czysta przyjemność, zwłaszcza, gdy po powrocie czeka na nas kubek kawy i pyszny rogalik do schrupania. Miłego dnia, kochani! Coś mi mówi, że to będzie dobry dzień! 🙂

rogaliki_

KRUCHE ROGALIKI Z SEREM I KAJMAKIEM

Składniki:

ciasto:

500 g mąki pszennej

kostka masła (200 g)

2 żółtka

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki stołowe cukru pudru

4-5 łyżek stołowych wody

nadzienie:

3 łyżki twarogu sernikowego

3 łyżki masy kajmakowej, np. gotowej z puszki

Wykonanie:

  1. Zagniatamy ciasto z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.
  2. Wyjmujemy ciasto i dzielimy na ok. 4-5 części.
  3. Każdą część rozwałkowujemy na koło o średnicy ok. 30 cm i dzielimy na cztery trójkąty, nacinając okrąg na krzyż.
  4. Przy podstawie każdego trójkąta (najdłuższa część) układamy nadzienie: pół łyżeczki sera i obok pół łyżeczki masy kajmakowej.
  5. Zawijamy delikatnie, rolując trójkąt od najdłuższego boku w kierunku szpica.
  6. Zlepiamy końcówki, by nadzienie nie wypływało i na końcu zaginamy rogi (te właśnie zlepione końcówki) do środka, sklejając je ze sobą, by powstał zgrabny, półokrągły rogalik.
  7. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem, ale nie jest to konieczne.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez ok. 25 minut, do zrumienienia.

Upieczone rogaliki można posypać cukrem pudrem (będzie przyjemniej oblizywać palce ;>).

 

rogale

facebook

Inne ciekawe przepisy możecie znaleźć w serwisie KobiecePorady.pl 

8 Comment

  1. Mniam jakie apetyczne 🙂

    1. Dziękuję! 🙂

  2. Rogaliki wyglądają na przepyszne 🙂

    1. Są naprawdę dobre 🙂 Dzięki!

  3. Natalia, jakie cudne!!!!

    1. Dziękuję Aniu :*

  4. Wyglądają ślicznie! Nigdy nie próbowałam połączenia sera i kajmaku 🙂

    1. Ja też nigdy wcześniej nie próbowałam, wymyśliłam sobie taką kombinację i byłam ciekawa, czy będzie dobrze się komponować. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę 🙂

Dodaj komentarz