Ciasta i Ciastka Przepisy

Rozgrzewająca szarlotka na krupczatce

Ostatnio piekę naprawdę sporo szarlotek. To ciasto, jak żadne inne, stanowi  dla mnie idealny, rozgrzewający początek dnia. Obok słusznego kawałka ciepłej szarlotki stawiam filiżankę kawy, włączam losowo któryś z moich porannych przebojów i znów che się żyć! 😉

 

IMG_2581

Testuję nowe przepisy, różne ciekawe połączenia i po tylu próbach mogę stwierdzić, że kluczem do pysznej szarlotki są..dobre jabłka. Jeśli owoce są odpowiednio dobrane, to ciasto, jakie by nie było: kruche, ucierane czy inne, zawsze dobrze będzie smakować (no chyba ,że spalimy albo nie dopieczemy – to już sytuacje, w których nawet dobre jabłka nie pomogą;>) Moimi ulubionymi jabłkami są te z odmiany Ligol. Lubię je za to, że miąższ jest twardy, a owoc soczysty ale niezbyt słodki. Dla mnie to odmiana idealna zarówno do wypieków, jak i na przekąskę. A Wy jakie lubicie najbardziej?

Dzisiaj upiekłam szarlotkę na mące krupczatce. Zainspirował mnie wychwalany przepis z bloga “Moments”, również dołączam do grona chwalących 🙂 Przerobiłam jedynie nieznacznie ilość składników na mniejszą formę.

Smakuje wybornie! Prostota wykonania ciasta i głębia smaku przemawia do mnie bardzo mocno. Zapraszam na kawałeczek, jeszcze ciepła! 🙂

 

SZARLOTKA NA MĄCE KRUPCZATCE

(przepis na formę 33 x 20 cm)

 

Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki

1 kostka margaryny do pieczenia (np. Kasia)

1 całe jajko

2 żółtka

1 opakowanie cukru waniliowego

¾ szklanki cukru

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kg jabłek

3 łyżki cynamonu (lub wedle uznania)

 

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajko i dodajemy żółtka. Margarynę kroimy na małe kawałki i również przekładamy do miski. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a drugą dajemy do zamrażarki.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cynamonem.

Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy na plasterki i układamy je na blasze. Na końcu ręką rozgniatamy plasterki ciasta na blasze, by się połączyły w jeden kawałek. Lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez około 10-15 minut.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy z zamrażarki drugą część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ewentualnie odrywamy po kawałeczku, rozgniatamy w dłoni na płasko i układamy na jabłkach (ja tak zrobiłam).

Szarlotkę pieczemy w temp. 180 C stopni przez około 30 minut. Można podawać od razu, na ciepło.

 

IMG_2572

IMG_2576

IMG_2577