rozgrzewająca zupa
Obiad dla dzieci Przepisy Zupy

Zupa na przeziębienie: ziemniaczana z pieczonym czosnkiem i jabłkiem

Zupa na przeziębienie odżywia i rozgrzewa, a przy tym pomaga zdrowieć. Chcę się z Wami podzielić moim sprawdzonym przepisem na zimową zupę, którą moje dzieci chętnie jedzą zarówno w zdrowiu, jak i podczas przeziębienia.

Jakie zupy podajecie dzieciom na przeziębienie? Większość z nas odpowie pewnie: rosół. Faktycznie, bulion uchodzi za najlepszą zupę na przeziębienie: to nasze domowe, rozgrzewające remedium na choroby. Jednak chciałabym Wam podpowiedzieć dziś, że równie dobre mogą być też inne zupy, jak choćby właśnie ziemniaczana.

rozgrzewająca zupa na przeziębienie

Zupa, która Cię rozgrzeje 

Pomysł na połączenie ziemniaków z pieczonym czosnkiem i jabłkiem przyszedł mi do głowy podczas spaceru w deszczowy, jesienny dzień. W taką pogodę najłatwiej złapać przeziębienie. By nie dopuścić do rozwoju choroby, warto stymulować organizm i dodawać mu sił do walki z wirusami, zjadając produkty wspomagające odporność.

Zapytacie: no dobrze, ale dlaczego akurat ziemniaki miałyby tu coś pomóc? Otóż ziemniaki to warzywa niezwykle bogate w witaminę C!  Ziemniaki nie zawierają praktycznie wcale tłuszczu, za to obfitują w potas, który przydaje się zwłaszcza osobom odczuwającym zmęczenie. Nade wszystko warta podkreślenia jest zawartość witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w walce z przeziębieniem.  Ziemniak niestety traci część witaminy C w procesie obróbki termicznej, ale są sposoby na to, by zachował jej jak najwięcej. Jeden z nich to gotowanie ich w mundurkach.

Nie warto ziemniaków nie obierać, ponieważ wszystko, co najlepsze w ziemniaku znajduje się tuż pod skórką. Dlatego przygotowując zupę na przeziębienie, warto po prostu wyszorować dobrze skórkę. Podobnie jest z jabłkiem: dodaję do zupy jabłko nie obrane, by wykorzystać całość witaminy C w nim zawartej.

[FM_form id=”3″]

Nie bez przyczyny do zupy tej dodaję sporą ilość majeranku: to kolejny naturalny lek, który pomoże nam w walce z wirusami i bakteriami. Od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako środek wspomagający leczenie różnych dolegliwości, m.in kataru czy chorych zatok.

W dawnych czasach popularnym domowym sposobem na przeziębienie było mleko z miodem i czosnkiem. Kto z Was poznał ten smak? 😉 Osobiście nie przepadam za tego typu połączeniami, jednak trzeba przyznać, że czosnek to jedno z najważniejszych naturalnych oręży do walki o zdrowie. Użyłam go więc do mojej zupy w sporej ilości, odpowiednio przygotowując go w piekarniku, by zniwelować jego ostry smak, który mógłby odstraszyć młode kubki smakowe. Pieczony czosnek jest w moich oczach rarytasem, który warto wykorzystywać w swym menu na co dzień, bo dopiero regularne zjadanie tego warzywa przynosi wyraźne korzyści dla zdrowia. Czosnek to naturalny antybiotyk, który aktywnie walczy z wirusami i swoją mocą dorównuje klasycznym lekom. Zawiera antyoksydanty i substancje przeciwzapalne.

Kto ma ochotę wypróbować taką zdrowotną mieszankę? Zachęcam Was mocno, bo zupę robi się prosto, a przy tym jest bardzo smaczna i pożywna. Oprócz przeziębienia leczy też smuteczki, bo talerz pysznej zupy potrafi poprawić humor, oj potrafi! 🙂 Przygotowałam moją kartoflankę z małymi pulpecikami z indyka, dzięki temu jest naprawdę sycąca i dodaje sił w walce z chorobami, a przy tym daje “kopa” do działania! Komu potrzeba takiego “kopniaka”, komu? 😉 – Poniżej znajdziesz przepis, jak sobie go zapewnić.

Jeśli szukasz przepisu na rozgrzewające zupy, sprawdź koniecznie ten przepis na dyniową zupę krem.

zupa na przeziębienie

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA NA PRZEZIĘBIENIE Z PULPECIKAMI

Składniki:

na zupę:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 główka czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego

na pulpeciki:

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki mąki do obtoczenia
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

W pierwszej kolejności pieczemy czosnek: odkrawamy górną część główki, taką “czapeczkę” (ok. 1/3 wielkości główki). Odsłonięte ząbki czosnku skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 C stopni. Pieczemy ok.20 minut. Upieczoną główkę studzimy i wyjmujemy ząbki czosnku z łupin.

Ziemniaki szorujemy szczotką pod bieżącą wodą. Kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Smażymy ok. 4-5 minut, ciągle mieszając, do momentu aż się zaczną rumienić jak frytki. Następnie zalewamy je 2 litrami wody, dodajemy sól i majeranek, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.

Po ok. 10 minutach dorzucamy do ziemniaków pokrojone w ćwiartki jabłko – nie obrane, ale pozbawione gniazda nasiennego. Chwilę później wrzucamy ząbki czosnku.

Gdy ziemniaki są już miękkie, miksujemy zupę blenderem, by uzyskała gęstą, kremową konsystencję.

Przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól. Całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha, które obtaczamy w mące i smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor.

Zupę podajemy razem z pulpecikami. Smacznego! 🙂

zupa-ziemniaczana-z-klopsikami

 

[FM_form id=”3″]