Ciasta i Ciastka Przepisy

Różowy sernik z budyniem

To jeden z moich ulubionych serników. Swój nietypowy, lekko różowy kolor sernik zawdzięcza budyniowi malinowemu, który jest jednym z głównych składników ciasta. Ten lekki, pyszny i efektowny sernik dedykuję szczególnie wszystkim paniom na babskie imprezy 🙂

 

RÓŻOWY SERNIK Z BUDYNIEM

(przepis na tortownicę 26 cm)

Składniki:

spód:

1 opakowanie ciastek zbożowych (ok. 200 g)

100 gr miękkiego masła

masa serowa:

1 kg twarogu na sernik

100 g miękkiego masła

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 op. cukru waniliowego

1 op. budyniu malinowego

polewa z białej czekolady:

50 g białej czekolady

1 łyżeczka masła

1 łyżka jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Ciasteczka kruszymy na piasek, mieszamy z masłem i wysypujemy do wyłożonej papierem formy, uklepujemy lekko i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem i masłem. Wsypujemy proszek budyniowy i ser. Ucieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając masę łyżką. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w temp. 160 C stopni przez godzinę.

Po upieczeniu studzimy. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy czekoladę z łyżeczką masła w kąpieli wodnej (będzie bardzo gęsta). Do jeszcze ciepłej masy czekoladowej dodajemy łyżkę jogurtu i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej polewy (ja potrzebowałam niewielkiej ilości polewy, ale jak ktoś lubi dużo, to oczywiście składniki można podwoić).

Wystudzony sernik oblewamy polewą, można dodać ozdoby cukrowe (u nas – kwiatki z masy cukrowej).

 

maja napis

3napis 4napis