Zapiekanka warzywna z parmezanem i mozzarellą

6n

Już miało być ciepło..już słońce pokazało swoją – cokolwiek jeszcze bladą – twarz, już grube kurtki wrzucone w odmęty głębokiej szafy, aż tu nagle..Dawaj, z powrotem wyciągamy kombinezony! Chowamy rower, woskujemy narty! Zima wróciła, hurra..tak dawno jej nie było..

Moja dusza się nie rusza, bo zamarzła.

Powiało chłodem i głodem. Zapiekanko warzywna, rozpal mnie!

Wlej w ciało wraz z ciepłem nadzieję, niech ślina mi w gębie stopnieje, rozżarz, rozżarz mnie! (…) Chcę mieć gorączkę! Mam zimną rączkę! 

Kabaret Po Żarcie, „Ogrzej mnie” posłuchaj

zapiekanka rozgrzewająca
zapiekanka rozgrzewająca

Głos mi się trzęsie, kiedy śpiewam, a wszyscy myślą, że tak trzeba..

 

ZAPIEKANKA WARZYWNA Z PARMEZANEM I MOZZARELLĄ

(przepis dla 3-4 osób:)

Składniki:

4 ziemniaki

1 papryka czerwona

2 cukinie

2 pomidory

3 ząbki czosnku

pęczek zielonej pietruszki

garść świeżej bazylii

200 g parmezanu pokrojonego w kostkę

100 g tartego parmezanu

1 kulka (ok. 125 gr) sera mozzarella

ok. 80-100 ml oliwy

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Ziemniaki i cukinię kroimy na plasterki, paprykę i pomidory – w kostkę. Czosnek drobno siekamy (nie przeciskamy przez praskę). Mozzarellę kroimy na niewielkie kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy posiekane zioła, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy parmezan w kostkach i mozzarellę, mieszamy.

Na koniec wszystko posypujemy tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C stopni na ok. 1,5 h. Warzywa powinny być lekko chrupkie.

zapiekanka

 

zapiekanka warzywna z parmezanem
zapiekanka warzywna z parmezanem
zapiekanka warzywna z parmezanem
zapiekanka warzywna z parmezanem

Praktyczny gadżet:

Zapiekanka podana na stół może być niezwykle efektowna, jeśli podamy ją w eleganckim naczyniu do zapiekania. Naczynie z żaroodpornej ceramiki marki Peterhof można kupić TUTAJ:

naczynie do zapiekania

Dodaj komentarz