Dania rybne Przepisy Sałatki Śniadania

Sałatka nicejska z dressingiem pietruszkowo-czosnkowym

Sałatka nicejska to niezwykle przyjazne danie dla dzieci, szczególnie tych, które za jedzeniem nie przepadają.

Małe niejadki najczęściej nie są w stanie nawet spróbować sałatek. Wymieszana masa warzywna, połączona sosem jest dla nich odpychająca. Co w tej sytuacji można zrobić? Podać wszystkie składniki osobno! Ja w ten sposób podaję w domu sałatkę nicejską, która wygląda bardzo zachęcająco dla moich dzieci: jest bardzo kolorowa, a wszystkie składniki można łatwo odseparować. Kto chce, może spróbować wszystkiego z osobna i zdecydować, które produkty z sałatki są najsmaczniejsze. Sos oczywiście też podaję w osobnym dzbanuszku. Dzieci nalewają sobie odrobinę na talerz i maczają w nim warzywa. Czasem im smakuje, a czasem jedzą bez sosu. Za to rodzice polewają sobie sowicie dressingiem sałatkę, bo uwielbiają ten smak 😉

 W taki oto sposób każdy jest zadowolony. Wszyscy jedzą tę samą sałatkę, choć każdy po swojemu 🙂

Do sałatki podaję świeże pieczywo lub pieczone ziemniaczki, w zależności od tego, czy serwuję ją na śniadanie, czy na kolację. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie.

dressing-pietruszkowo-czosnkowy

SAŁATKA NICEJSKA Z DRESSINGIEM PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWYM

Składniki:

3 pomidory

3 jajka

100 g zielonej fasolki

100 g czarnych oliwek

150 g tuńczyka

4-5 listków sałaty rzymskiej

dressing:

1 mały kubek jogurtu naturalnego

garść posiekanej natki pietruszki (ok. 30 g) lub liści szpinaku

1 ząbek czosnku

sól do smaku

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Pomidory kroimy na ćwiartki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Na dno miski kładziemy porwane na małe kawałki liście sałaty, następnie układamy pozostałe składniki.

Przygotowujemy dressing: do jogurtu wsypujemy pietruszkę (lub szpinak, albo jedno i drugie), przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego sosu. Podajemy razem z sałatką.

facebook

[FM_form id=”8″]