Sałatka porażona granatem! :)

IMG_3756

Sezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe do swej diety, bo naukowcy z Wielkiej Brytanii donoszą, że sok z granatów pomaga pozbyć się obwisłego brzucha, powstałego wskutek siedzącego trybu życia. Podobno szczególnie mocno podatni na dzialanie tych owoców są mężczyźni w średnim wieku, więc drogie panie! Odchudzajcie swych ukochanych granatem o wyjątkowej mocy rażenia! 😉

 

IMG_3756

 

Jednym ze smaczniejszych sposobów podania tego owocu jest taka oto sałatka. Kolorowa, pyszna i chrupiąca, podnosi poziom energii do maximum. Niech jej spróbuje każdy, kto chce być porażony „granatowym” prądem 🙂

 

 

 

IMG_3763

 

 

 

SAŁATKA Z SOCZEWICY I ZIAREN GRANATU

(dla 4 osób)

Składniki:

200 gr zielonej soczewicy, ugotowanej

1 owoc granatu

1 średnia soczysta marchewka

1 mała cebulka, najlepiej biała

2 pomidory

garść posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka octu jabłkowego

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Granat przekrawamy na pół i wybieramy ziarenka. Marchewkę i cbulkę kroimy w drobną kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion i również kroimy w kostkę.

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Do miski wsypujemy ugotowaną soczewicę, dodajemy resztę składników. Oliwę mieszamy z octem, polewamy sałatkę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

IMG_3755

Moje inspiracje:

Przepis pochodzi z miesięcznika “Vero cucina”, nr. 12, 2013

1 Comment

  1. jeszcze nie łączyłam soczewicy z granatem – bardzo fajny pomysł 🙂

Dodaj komentarz