Sernik chałwowy z pastą sezamową Tahini

sernik tahini

Uwielbiam chałwę i serniki, dlatego prezentuję Wam już kolejny przepis (po serniku z chałwą i bakaliami), który łączy te dwa smaki. Inspirację znalazłam na blogu „Moje Wypieki”, lecz co-nieco przerobiłam i zmieniłam ilość składników, bo potrzebowałam dużej ilości sernika. Składniki są dobrane do formy o wymiarach 24 x 40 cm, czyli do tzw. dużej blachy. Jeśli nie masz takiej blachy, możesz kupić ją np. tutaj.

Sernik robi się szybko, a jest bardzo efektowny. To dlatego, że po upieczeniu sernik wygląda na klasyczny, a po pierwszym kęsie zaskakuje nietypowym smakiem. Przepis wart wypróbowania!

 

SERNIK CHAŁWOWY Z PASTĄ SEZAMOWĄ TAHINI

Składniki:

na spód:

300 g ciastek zbożowych (użyłam ciastek w polewie czekoladowej)

100 g masła

na masę serową:

1 kg sera twarogowego

250 g serka mascarpone

3 łyżki kwaśnej śmietany

4 jajka

2 szklanki cukru

2 łyżki mąki pszennej

kilka kropel aromatu waniliowego

300 g pasty sezamowej Tahini (tutaj kupisz w dobrej cenie)

Wykonanie:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, mieszamy z miękkim masłem. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasteczka, lekko dociskając, by powstał równy spód. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i 10 minut podpiekamy spód, a następnie wyjmujemy i studzimy.

Do misy miksera wrzucamy oba rodzaje serów, jajka, pastę Tahini, aromat waniliowy, śmietanę, cukier i mąkę. Ubijamy na niskich obrotach do momentu połączenia składników w jednolitą masę.  Gotową masę serową przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (bez termoobiegu) przez około godzinę (wierzch powinien być ścięty). Studzimy. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

 

tahini

facebook

 

 

 

 

2 Comment

  1. Ale kremowość, kocham taką konsystencję serników 🙂 Wygląda bosko!

    1. Dzięki, faktycznie baaardzo kremowy 🙂

Dodaj komentarz