Ciasta i Ciastka Przepisy

Sernik chałwowy z pastą sezamową Tahini

Sernik chałwowy to bardzo oryginalny w smaku i zarazem pyszny wypiek. Swój smak zawdzięcza dodatkowi pasty sezamowej, która zamienia zwykły sernik w przysmak o smaku chałwy.

Smak chałwy kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak jadłam ten przysmak, zapakowany w egzotyczne, tureckie opakowanie.. ech, co to był za smak. Zupełnie inny, niż nasze, polskie słodycze.

Sernik z chałwą

Uwielbiam chałwę i serniki, dlatego prezentuję Wam już kolejny przepis (po serniku z chałwą i bakaliami), który łączy te dwa smaki. Inspirację znalazłam na blogu “Moje Wypieki”, lecz co-nieco przerobiłam i zmieniłam ilość składników, bo potrzebowałam dużej ilości sernika. Składniki są dobrane do formy o wymiarach 24 x 40 cm, czyli do dużej blachy.

Sernik robi się szybko, a jest bardzo efektowny. To dlatego, że po upieczeniu sernik wygląda na klasyczny, a po pierwszym kęsie zaskakuje nietypowym smakiem. Przepis wart wypróbowania!

SERNIK CHAŁWOWY Z PASTĄ SEZAMOWĄ TAHINI

(przepis na formę 24 x 40 cm)

Składniki:

na spód:

  • 300 g ciastek zbożowych (użyłam ciastek w polewie czekoladowej)
  • 100 g masła

na masę serową:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 300 g pasty sezamowej Tahini

Wykonanie:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, mieszamy z miękkim masłem. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasteczka, lekko dociskając, by powstał równy spód. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni i 10 minut podpiekamy spód, a następnie wyjmujemy i studzimy.

Do misy miksera wrzucamy oba rodzaje serów, jajka, pastę Tahini, aromat waniliowy, śmietanę, cukier i mąkę. Ubijamy na niskich obrotach do momentu połączenia składników w jednolitą masę.

Gotową masę serową przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (bez termoobiegu) przez około godzinę (wierzch powinien być ścięty). Studzimy. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

sernik chałwowy