Sernik rosa

Klasyczny sernik z rosą (lub sernik rosa) przypadnie do gustu wielbicielom ciast o konsystencji lekkiej, piankowej. Jest to kremowy sernik o wyczuwalnym smaku budyniu waniliowego.

Jak pewnie już wiecie, w kuchni cenię prostotę. Zwykle omijam więc szerokim łukiem przepisy, które wydają się czasochłonne, wybieram te prostsze. Dlatego dopiero niedawno zmierzyłam się z klasyką sernikową, jaką jest sernik z rosą. Wydawało mi się, że to ciasto, które wymaga mnóstwo czasu i uwagi, a i tak nie gwarantuje zawsze udanego finału.

Jednak okazało się, że sernik rosa jest ciastem niezwykle wdzięcznym i mam wrażenie, że ciężko je zepsuć. Piekąc ten sernik byłam mocno zabiegana, w efekcie przypiekłam zbyt mocno część sernikową, przed nałożeniem pianki z białek. Białka nałożyłam za późno, podpiekłam je nieco dłużej, niż było potrzeba a i tak wyszła mi piękna rosa. Smak sernika zdecydowanie wart jest tego całego zachodu! To wypiek dla fanów budyniu i ciast o delikatnej, piankowej konsystencji. Jeśli właśnie takie smaki do Was przemawiają, polecam wypróbować ten sernik. W sieci krąży kilka wersji przepisu, ja inspirowałam się przepisem ze strony Kwestia Smaku. Sprawdziłam i bardzo polecam. Podaję przepis niżej, z niewielkimi swoimi zmianami.

 

SERNIK Z ROSĄ

(przepis na blachę o wym. 25 x 40 cm)

Składniki:

spód – kruche ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

3/4 kostki masła

2 żółtka

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg mielonego twarogu (np. z wiaderka)

1 szklanka cukru

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

1/2 litra mleka

2 jajka

4 żółtka

1/2 szklanki oleju

pianka bezowa:

6 białek (pozostałych po żółtkach użytych w masie serowej i cieście kruchym)

1 szklanka cukru

 

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto kruche ze wszystkich podanych składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na dno blachy (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, można przed rozwałkowaniem schłodzić). Spód dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową:  do misy miksera przekładamy ser, żółtka, jajka, cukier, esencję waniliową. Ucieramy kilka minut, dokładnie mieszając składniki. W osobnej misce mieszamy mleko wraz z budyniami. Powoli wlewamy do masy serowej, cały czas ubijając. Na końcu wlewamy olej. Powstałą masę (dość rzadką) wlewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika, piekąc przez około godzinę w 175 C stopniach (z termoobiegiem). Sernik będzie upieczony, gdy wierzch się zetnie. Wtedy możemy wyjąć z piekarnika.

W czasie, gdy piecze się sernik, przygotowujemy bezę: w misie miksera ubijamy białka, pod koniec dodając cukier, po łyżce. Pianę wykładamy na upieczony sernik i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C stopni. Pieczemy przez kwadrans. Po upieczeniu sernik wyjmujemy i studzimy np. na blacie kuchennym, czekając aż pojawią się kropelki rosy. Pierwsze krople powinny się ujawnić po około czterdziestu minutach.

Dodaj komentarz