Ciasta i Ciastka Przepisy

Sernik “trzy kolory: fioletowy”

Takiego filmu nie było, ale za to jest taki sernik 😉

Uwielbiam zabawy kolorem. Komponowanie, mieszanie i eksponowanie barw według konkretnego klucza potrafi być wymowne. Nie, nie doszukuję się metafizyki w sernikach 😉 Jednak lubię, kiedy w danej kompozycji wszystko ma sens, a poszczególne elementy do siebie pasują.

Wygląd sernika i jego kremowa konsystencja współgrają z ciekawym smakiem: intensywnie owocowym, połączonym ze słodko-kwaśnym smakiem twarogu.

To co, zagramy w kolory? 🙂

SERNIK TRZY KOLORY: FIOLETOWY

(przepis na tortownicę o średnicy 23 cm)

Składniki:

na biszkopt:

2 jajka

60 g cukru

1 cukier waniliowy

4 łyżeczki mąki pszennej

1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy)

 

nasączenie biszkoptu:

sok z ½ cytryny

szklanka wody

1 łyżka cukru

 

na masę:

800 g twarogu sernikowego

250 g cukru

1 cukier waniliowy

sok z 1 cytryny

200 ml śmietany kremówki

8 łyżeczek żelatyny

150 g truskawek

150 g jagód

 

wykończenie:

ok. 100 g jagód leśnych

1 galaretka owocowa

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy żółtka oraz obie mąki, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Tortownicę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 190 C stopni przez około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu nasączamy biszkopt sokiem z cytryny, wymieszanym z cukrem i wodą.

Masa:

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i ucieramy na puszystą masę. Kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy z masą serową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy i dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszając. Gotową masę dzielimy na 3 równe części (ważymy całość i dzielimy na 3).

Pierwszą część wykładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki do stężenia (około pół godziny).

Truskawki rozdrabniamy blenderem na mus, po czym przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Gotowy mus truskawkowy dodajemy do drugiej części masy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy na masę serową i znów wkładamy lodówki, by masa stężała.

Jagody rozdrabniamy podobnie jak truskawki na mus i przecieramy przez sitko. Dodajemy do trzeciej części masy, mieszamy. Wykładamy na stężałą masę truskawkową. Tortownicę wkładamy do lodówki na kolejne pół godziny.

Na wierzchu sernika układamy jagody, zalewamy rozpuszczoną w wodzie galaretką i chłodzimy przez całą noc w lodówce.

sernik trzy kolory

sernik fioletowy

Praktyczny gadżet:

Jeśli chcesz przygotować mus owocowy bez użycia blendera i sitka, możesz wykorzystać przecierak do żywności. Polecam Wam przecierak firmy Moha, który posiada m.in. stalowe nóżki pokryte antypoślizgową powłoką, dzięki którym możemy ustawić go nieruchomo bezpośrednio na garnku czy misce. W zestawie znajdziemy trzy wymienne dyski, które umożliwiają przygotowanie przecierów o różnej konsystencji.

Przecierak “Passe Vite” firmy Moha można kupić TUTAJ:

przecierak Moha