Shepherd’s Pie, czyli zapiekanka mięsno-warzywna

IMG_3179


Dużo się mówi o tym, że należy dzieciom codziennie serwować warzywa. Jednak okazuje się, że jest wielu dorosłych, którzy warzyw nie lubią i jedzą je dość rzadko.. Co ciekawe, znam kilka takich osób i są to sami mężczyźni 😉 Warto jednak pamiętać o tym, że w życiu jak i przy stole przykład idzie z góry. Jeśli tatuś nie je warzyw, to syn również niechętnie będzie po nie sięgał. Warto podjąć próby wprowadzenia warzyw do menu całej rodziny, inaczej nasze wysiłki uczenia dzieci zdrowych zasad odżywiania mogą okazać się daremne..

Zapiekanka, którą chcę dzisiaj zaproponować, to moja wersja klasycznego angielskiego przepisu na mięso zapiekane z ziemniakami. Do mięsa dodałam warzywa, które w smaku nie są dominujące, można więc takim daniem smiało poczęstować osobę, która warzyw nie lubi. Mielone mięso i puree ziemniaczane to smaki lubiane przez większość mężczyzn, zatem sukces przy stole jest niemal gwarantowany 🙂 Raczej nikt się nie zorientuje, że zajada akurat..brukselkę! Ponadto zapiekanka ta jest smakowitym i rozgrzewającym daniem na mroźne dni. Przetestujcie sami 🙂

 

Shepard's pie
Shepard’s Pie

 

ZAPIEKANKA SHEPHERD’S PIE

 

Składniki:

ok. 1,5 kg ugotowanych ziemniaków

500 g mięsa mielonego indyczego

2 marchewki

2 niewielkie cebule

2 ząbki czosnku

5-6 brukselek

1 kartonik krojonych pomidorów

½ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki ziół prowansalskich

1-2 łyżki masła

oliwa do smażenia

sól i pieprz

opcjonalnie: garść tartego parmezanu

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree z dodatkiem łyżki masła.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, dokładnie mieszamy. Marchewkę i brukselkę ucieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy na patelnię. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy moc palnika i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut, często mieszając. Na końcu dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.

Gotowy sos mięsny przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na sosie układamy łyżką puree ziemniaczane, wyrównujemy. Wierzch można posypać opcjonalnie jeszcze wiórkami masła i parmezanem.

Zapiekamy w temp. 190 C stopni przez 20-30 minut, do momentu aż ziemniaki lekko się zrumienią.

 

 

Dodaj komentarz