Soczewica zapiekana z jajkiem, czyli pomysł na męskie śniadanie.

IMG_2481_b

Może dziś na śniadanie zamiast jajecznicy – soczewica?

 

IMG_2481_b

Nie wiem jak Wy, ale my każdego dnia jemy podobne  śniadania. Postanowiłam jednak coś z tym zrobić. Urozmaicenie jest bardzo proste i smaczne: śniadanie bazuje na soczewicy. Uwielbiam ją na wszelkie sposoby, a w tej śniadaniowej wersji smakuje wyjątkowo atrakcyjnie 🙂

Danie szczególnie dobrze trafia w męskie gusta kulinarne, więc polecam “przetestować” na swoich mężczyznach 🙂 Zróbcie jednak od razu dwie porcje, bo Wy też się nie oprzecie, drogie Panie 🙂

SOCZEWICA ZAPIEKANA Z JAJKIEM

(duża porcja dla 1 osoby)

Składniki:

150 gr ugotowanej, zielonej soczewicy

60 gr kiełbaski typu kabanos

1-2 jajka

garść posiekanej, zielonej cebulki

1 łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowaną soczewicę przekładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z łyżką oliwy. Kabanosa kroimy w drobne kawałki, mieszamy z soczewicą. Wszystko posypujemy zieloną cebulką. Na wierzch wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

Jeśli zależy nam na czasie, możemy przygotować wersję z patelni: soczewicę, kabanosa i cebulkę podsmażamy na łyżce oliwy przez 5 minut, osobno smażymy jajko sadzone. Podajemy razem, kładąc jajko na wierzch dania.

IMG_2476

 

IMG_2483

 

4 Comment

  1. … ja się też nie pogniewam za takie śniadanko! 😉

  2. aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam

  3. Wisznia says: Odpowiedz

    Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jest tego wart 🙂

  4. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

Dodaj komentarz