Sok z czarnej porzeczki z cytryną – eliksir na odporność i antystres

sok-z-czarnej-porzeczki

Czarna porzeczka to niewątpliwie jedno z naszych rodzimych „super food”. W sezonie letnim robię przetwory przede wszystkim z truskawek i czarnej porzeczki, a z innych owoców dopiero w dalszej kolejności.

O leczniczych właściwościach czarnej porzeczki już chyba każdy słyszał. Cenne są zarówno owoce, jak i liście tej rośliny.  Lista schorzeń, przy których rekomendowana jest porzeczka jest dość pokaźna: od infekcji górnych dróg oddechowych, po artretyzm, migreny czy choroby jelit.

Ja doceniam te czarne, lekko cierpkie owoce przede wszystkim za obfitość witaminy C. Choć wydaje się, że głównym źródłem tej witaminy są cytrusy, to jednak w czarnej porzeczce znajdziemy jej cztery razy więcej niż w pomarańczach. Są znakomitym środkiem zapobiegawczym przed infekcjami u dzieci, działają bakteriobójczo, wspomagają odporność, pobudzają apetyt i działają również antystresowo (Więcej na ten temat pisałam tutaj). Witamina C umożliwia wchłanianie żelaza, którego bogatym źródłem jest mięso, dlatego warto podawać taki sok dzieciom do obiadu.

Zamiast kupować w aptece suplementy wspomagające odporność, lepiej w sezonie zrobić kilka butelek soku z czarnej porzeczki. W prosty sposób otrzymamy naturalny, leczniczy syrop, który w dodatku bardzo smakuje dzieciom.

sok z czarnej porzeczki

 

SOK Z CZARNEJ PORZECZKI Z CYTRYNĄ

Składniki:

4 kg czarnej porzeczki

1 kg cytryn

2 kg cukru

1 litr wody

 

Wykonanie:

Porzeczkę dokładnie płuczemy (nie ma konieczności obierania). Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut często mieszając, aż pojawi się sok. Następnie cedzimy sok przez sito, do drugiego garnka.

Cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok. Cedzimy przez sito i wlewamy do soku z czarnej porzeczki. Dokładnie mieszamy.

Butelki i słoiki myjemy i wyparzamy. Wlewamy do nich gorący sok przez sitko. Zamykamy szczelnie, mocno zakręcając pokrywki lub dociskając wieczka butelek. Do większego garnka wlewamy niewielką ilość wody i władamy słoiki z sokiem (woda powinna sięgać mniej więcej do połowy słoików), można włożyć na dno garnka ściereczkę. Pasteryzujemy gotując pod przykryciem przez 15 minut, licząc czas od zagotowania wody.

sok

 

Dodaj komentarz