Spaghetti dla dzieci „ośmiornica na zielonej plaży”

IMG_4086

Co dzieci najczęściej bardzo chętnie zjadają? Parówki! Czego nie lubią na swoich talerzach? Zielonych warzyw. Jak sprawić, aby jedno i drugie „pochłaniały” równie ochoczo? Przyrządzić im dziecięcy fusion!

 

IMG_4086

Zastanawiałam się, co takiego jest w zielonych warzywach, że nie wzbudzają entuzjazmu dzieci, kiedy widzą je na swoich talerzach. Doszłam do wniosku, że skoro dzieci – tak jak i my – jedzą oczami i pierwszy rzut oka na talerz z “trawiastymi” warzywami je odstrasza, to czas te straszaki odpowiednio ubrać na talerzu.

Moje dzieci uwielbiają parówki. Choćbym nie wiem jakie frykasy postawiła na stole, to jeśli będą tam również parówki frykasy nie mają z nimi żadnych szans. Sposób na nadziewanie parówki na spaghetti podejrzałam kiedyś w internecie i postanowiłam przetestować w domu. To był strzał w dziesiątkę! Dzieci uwielbiają “czary” we wszelkich postaciach i kiedy makaron z nadzianą niczym szaszłyk parówką zamienia się w miękkie fale, otaczające parówkowe wysepki na talerzu, dzieci robią wielkie oczy i dostają natychmiast wypieków na policzkach. Kiedy fale spaghetti otaczają plażę, na której wypoczywa sobie parówkowa ośmiornica, to nie jest już ważne, że plaża zrobiona jest z tych niezbyt fajnych zielonych warzyw. W tym momencie wyobraźnia zaczyna pracować, widelec idzie w ruch i zanim historia o ośmiornicy zostanie wymyślona do końca, z talerza znikają ostatnie ślady zielonego warzywnego “piasku” – bo przecież to jest pyszne!

 

SPAGHETTI  „OŚMIORNICA NA ZIELONEJ PLAŻY”

Składniki: (dla 2 małych osób:>)

40-50 gr makaronu spaghetti

½ brokuła

2 brukselki

2 parówki

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

garść parmezanu (opcjonalnie)

sól do smaku

Wykonanie:

Brokuła dzielimy na różyczki, brukselki dzielimy na pół i gotujemy razem w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i siekamy na drobne kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, zgniatamy czosnek i podsmażamy 2-3 minuty, następnie wyjmujemy czosnek i przekładamy posiekane warzywa. Smażymy około 3-4 minuty, na końcu dodając śmietanę. Doprawiamy solą. Jeśli dzieci lubią, mozna sypnąć odrobinę tartego parmezanu.

Obie parówki przekrawamy na pół. Z pierwszej połówki robimy ośmiornicę: nacinamy na krzyż mniej więcej do połowy, tnąc do wewnątrz. Odkładamy na bok (nóżki “ośmiornicy” same wywiną się na boki podczas gotowania). Drugą połowę parówki kroimy na niewielkie kawałki (około 2 cm). Bierzemy po 2-3 nitki surowego spaghetti i nadziewamy każdy kawałek parówki – tak, jak widać na zdjęciu niżej. Tak przygotowane spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, na końcu wrzucając też parówkowe ośmiornice (wystarczy, że pogotują się minutkę). Odcedzamy.

Na środku talerza układamy wysepkę z warzyw, na środku której kładziemy ośmiorniczkę. Można zrobić jej też oczy i buzię – ja użyłam do tego kawałeczków brokuła. Wokół ośmiornicy układamy “fale” spaghetti z wysepkami z kawałków parówek. Podajemy na ciepło, od razu po przyrządzeniu.

2 Comment

  1. świetne sztućce 🙂

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Dzięki 🙂 Fakt, dzieci za nimi przepadają, bo składają się jak klocki. Można kupić tutaj: http://www.radosnakuchnia.pl/pl/p/Sztucce-klocki-widelec%2C-lyzka%2C-noz-SNACK-NSTACK/144

Dodaj komentarz