Świąteczny piernik staropolski (ekspresowy, bez dojrzewania)

piernik2

Kiedy słyszymy nazwę „piernik staropolski”, zwykle od razu na myśl przychodzi nam długo dojrzewające ciasto, które nastawia się kilka tygodni przed Świętami. Paweł Małecki jednak przekonał mnie, że można upiec równie pyszny i aromatyczny piernik, przygotowując go w jeden dzień. Koniecznie muszę więc podzielić się z Wami tym odkryciem 🙂

Paweł Małecki i ja :)
Paweł Małecki i ja 🙂 Zdjęcie organizatora warsztatów.

Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Pawłem Małeckim, organizowanych przez Lidl Polska. To był dla mnie bardzo inspirujący czas. Poznałam kilka przydatnych tricków, które ułatwiają wypiekanie słodkości. Jednak najbardziej trafiony dla mnie okazał się być przepis na pyszny, świąteczny piernik, który możemy upiec niemal od ręki. Jeśli tak jak ja nie macie czasu ani głowy do rozłożonych w czasie przygotowań świątecznych, spróbujcie upiec piernik Pawła Małeckiego. Naprawdę nie brakuje mu nic w porównaniu z typowym, dojrzewającym wypiekiem, a dzięki dobrze skomponowanym dodatkom jego smak nabiera wyrazistości i pozostaje w pamięci na długo. Zobaczcie, jak efektownie prezentuje się na stole:

piernik-1

 

PIERNIK STAROPOLSKI Pawła Małeckiego

Składniki:

na ciasto:

200 g masła

150 g miodu

1 opakowanie przyprawy do piernika

15 g kakao

3 szczypty kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

4 jajka

50 g cukru trzcinowego

60 g mąki żytniej pełnoziarnistej

80 g mąki pszennej tortowej

20 g mąki ziemniaczanej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

50 g posiekanych orzechów włoskich

nadzienie i dekoracja:

250 g powideł śliwkowych

50 g miodu

400 g masy marcepanowej

100 g orzechów włoskich

na polewę:

100 g czekolady deserowej

100 g czekolady mlecznej

20 g miękkiego masła

30 g miodu

100 ml śmietanki kremówki 30%

 

Wykonanie:

Masło roztapiamy razem z miodem w rondelku, dodajemy przyprawy: piernikową, kardamon, kakao, cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy do temperatury 60 C stopni (nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie odstawiamy na bok i studzimy.

Wszystkie trzy rodzaje mąki oraz sodę i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąkami. Dodajemy wystudzoną mieszankę maślaną i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem małej keksówki i pieczemy w temp. 160 C stopni (z termoobiegiem) lub 170 C stopni (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie: powidła i miód łączymy w rondelku i podgrzewamy. Kiedy piernik się wystudzi, przekrawamy go na 3 lub 4 części i smarujemy gorącymi jeszcze powidłami. Smarujemy również wierzch ciasta i wszystkie boki.

Rozwałkowujemy masę marcepanową i pokrywamy nią cały wysmarowany powidłami piernik, wyrównując boki. Tak obleczone ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Przygotowujemy polewę: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy rózgą (trzepaczką) do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy masło. Mieszamy, by uzyskać gładką polewę. Polewamy piernik czekoladą, a na końcu posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami.

Przechowujemy w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu przez około 2 tygodnie.

Ten przepis oraz wiele innych, prostych i pomysłowych słodkich wypieków rodem z Kuchni Polskiej znajdziecie w książce „Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego – słodka”, która jest dostępna w sklepach Lidl.

ksiazka

Warsztaty kulinarne to również świetna okazja do spotkania na żywo z innymi blogerami i blogerkami 🙂

Blogger selfie 🙂 (Prawa autorskie – AniaGotuje.pl)

Tutaj na zdjęciu z Anią Wrońską, autorką bloga AniaGotuje.pl – znacie, prawda? 🙂 Jeśli nie, to zapewniam, że warto do niej zaglądać 🙂

Natalia Wiszniewska i Anna Wrońska. (prawa autorskie – AniaGotuje.pl)

 

Dziękuję za Twoją wizytę, zaglądaj do mnie częściej! 🙂 Będziemy w kontakcie, jeśli polubisz mój fanpage na Facebooku – kliknij TUTAJ:

Natalia Wiszniewska – Wiszniowka.pl

 

9 Comment

  1. to były wspaniałe warsztaty! cudny piernik:)

    1. Oj tak, było warto! 🙂

  2. Natalia.. piernik bajeczny!! to może ja też go upiekę 🙂 🙂

    1. Aniu, bardzo warto, polecam 🙂

  3. Aneta says: Odpowiedz

    Piernik już w lodówce, nabiera świątecznej mocy 🙂 Naprawdę pyszny.

    1. Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 Wesołych Świąt! 🙂

      1. Aneta says: Odpowiedz

        Wesołych Świąt 🙂

  4. Aneta says: Odpowiedz

    Wyśmienity, rozpływający się w ustach 🙂 w ekspresowym tempie znikał ze świątecznego stołu 🙂

    1. Fantastycznie, bardzo się cieszę! 🙂

Dodaj komentarz